Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva-Karins gosedjur till Kenyas barn

/
  • Kenya nästa för Eva-Karin Sandberg. Hon hoppas få glädja barnhemsbarn med mjukisdjur och tandborstar.
  • Det var den här slitna symaskinen på Kap Verdeöarna för fyra år sedan som väckte Eva-Karin Sandbergs biståndsintresse.

Det började med en resa till Kap Verdeöarna för fyra år sedan. En gammal utsliten symaskin fick Eva-Karin Sandbergs humanitära ådra att pulsera.
Om tre veckor bär det av till Kenya, och Eva-Karin har full packning med gosedjur och tandborstar till behövande barn.
– Det här blir bara trevligare och trevligare.

Annons

Eva-Karin Sandberg är hur inspirerad som helst. Hon har hittat en viktig nisch i livet. Att hjälpa behövande ute i världen. Närmast väntar Kenyas andra stad i storleksordning, Mombasa. Safarisemestern till det ostafrikanska landet väntar.

– Jag vill förena nytta med nöje när vi ändå åker.

Hon vill glädja barn vid något eller några barnhem men vilket eller vilka det blir vet hon inte i dagsläget.

– Vet inte vilket barnhem det blir. Får ta en taxi och hitta ett barnhem eller flera.

Eva-Karin Sandberg menar att det inte är några märkvärdigheter.

– Man ska hjälpa andra om man kan.

Den gamla symaskinen på Kap Verdeöarna ja. Där satt mannen med det lilla barnet och försökte sy kläder så gott det gick.

– Vi köpte en del kläder av honom. Symaskinen var inte av denna världen. Jag och Kjell sa att vi skulle köpa en symaskin när vi kom hem och skicka ned.

När Eva-Karin fick reda på att bara frakten skulle kosta runt 2 500 kronor började hon tveka. Allting ordnade sig dock till slut. Revyprimadonnan Gullbritt Nisswandt i Insjön skänkte en symaskin och en man som skulle just till Kap Verdeöarna erbjöd sig att ta med sig den.

51 nallar och andra gosedjur ligger tvättade och klara på köksbordet i Kråkbodarna någon mil söder om Leksand. Egna nallar från de egna barnens barndom och skänkta mjukisdjur. I går fick Eva-Karin också ett paket med en massa tandborstar och tandkrämstuber.

– Ambitionen är att få ihop 100 gosedjur och 100 tandborstar. Det lär jag få med mig. Hoppas jag får en vacuumsäck från Clas Ohlson också. Annars får jag köpa en själv.

En resa till Tanzania finns också i familjen Sandbergs framtidsplaner.

– Då ska jag ta med mig något till något barnhem där också, avslutar Eva-Karin Sandberg och ler.

Mer läsning

Annons