Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utställning som berör alla

Annons

Det är keramiker och konstnär Silva Thorsdotter, Thommy Wahlström, musiker och konstnär och Margareta Störling, kyrkomusiker i Siljansnäs församling och konstnär som tillsammans gjort utställningen med ljud, ljus, doft, textil, måleri och lera.

Kulturchef Anna Svensson invigningstalade och gratulerade konstnärerna till utställningen. Här får besökaren känna och röra i utställningen som berör alla sinnen.

-Gamla textilier, spets, keramik och ljus, allt tillsammans blir en meditativ enhet, en möjlighet för oss att stanna upp, få en stunds ro och tänka efter. De texter och symboler som finns i utställningen skriver ingen på näsan, de är utropstecken. Här får vi nya intryck och över olika konstarter skapas en harmonisk bladning. Jag kan bara gratulera er till utställningen, sade Anna Svensson.

Att vara delaktig, arbeta med förnyelse, eget skapande och egna upplevelser är en del av kulturhusets uppgift. Kultur som är den viktiga näring för själen människan behöver, kommenterade Anna Svensson den nya utställningen som invigdes i lördags.

Sedan de tre konstnärerna konstaterat att de hade mycket roligt tillsammans och ville arbeta tillsammans började de fundera år 2004. Och i februari 2007 kan besökarna njuta av Margareta Störlings skira, luftiga installation som fångar vintersolens ljus i tunna tyger, prismor och blänkande örhänge.

Margaretas Nyckel till friheten-det tunna tyget både förankrat i marken med stenar och svävande med fjädervingar i taket ackompanjeras av hennes cemalon.

-Det var då när det fanns tid att arbeta med något, dekorera ett instrument, även på insidan, berättade Margareta.

Intill det skira vita simmar några guldfiskar i Silva Thorsdotters skulptur Selma-Margareta. Små raku-ansikten tittar ut över urnor, ljuskronor, keramikdroppar. Silva tycker om kontraster, råa material, att blanda material och experimentera.

Thommy Wahlströms komposition ligger som toner i rummet. Den som vill kan dra upp speldosan och lyssna på mer ljud. Hans oljemålningar är möten och tonarter men också luckor.

Ett slags mellanrum att vila och tänka efter i.

Till doften av citrongräs spelade de tre konstnärerna och bjöd på en kortare konsert. Musiken fortsätter under utställningen. Flera inbjudna musiker och sångare medverkar tillsammans med framför allt Margareta Störling och Thommy Walström.

Nästa Ur-sinnen-konsert blir onsdagen den 14 februari med Margareta på cembalo, Thommy på saxofon, Stefan Ededahl spelar säckpipa och Imola Mokos sjunger i Leksands kulturhus.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons