Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dörr mot framtiden

/
  • UG-företagsprojektet Dalaklockans Mikael Pettersson och Jonas Roman tog hjälp av Kalle Moraeus med att designa en dalahäst.
  • Christoffer Andersson och Mimmi Sjölund från restaurang- och livsmedelsprogrammet lät besökarna lukta på och försöka känna igen 16 olika kryddor.
  • Sanda Eriksson, bas, Malin Olsson, sång, och några av deras estetkamrater gav en minikonsert.
  • – Sunburst är ett klassiskt motiv på Fendergitarrer, berättade Kalle Moraeus och försåg en dalahäst med ett solnedgångsmotiv.

Leksands gymnasium öppnade dörren mot framtiden.
Den är krydd-, ton- och färgstark.

Annons

Gymnasieskolans öppna hus lockade mängder av niondeklassare – och deras föräldrar – från Leksand, men också från grannkommunerna.

Besökarna bjöds på korv och en inblick i morgondagens samhälle.

Elever från de olika programmen demonstrerade nämligen sina färdigheter och visade hur och med vad de kommer att arbeta i framtiden.

De bjöd på bland annat minikonserter, andra uppvisningar, filmvisningar, hjärngymnastik i form av olika tester och en kryddstark lukttävling.

Det var Christoffer Andersson och Mimmi Sjölund samt deras kamrater vid restaurang- och livsmedelsprogrammet som lät besökarna lukta på och försöka känna igen 16 olika kryddor.

Samtidigt rev esteterna Malin Olsson, sång, Sandra Eriksson, bas, Julia Lindberg, gitarr, Linnéa Jonsson, synth, och Frida Morin, piano, av några låtar från scenen.

Och i en hyfsat ventilerad hall lät några av skolans entreprenörer – UF-företagarna Mikael Pettersson, Jonas Roman, Andreas Eriksson och Joel Stegeborn, som driver projektet Dalaklockan – spelmannen, kulturpersonligheten och tv-profilen Kalle Moraeus designa en dalahäst.

– Vi satsar på tillverkning av moderna och exklusiva bordsklockor i form av dalahästar och har valt att låta kulturpersonligheter designa var sin, berättade Mikael och Jonas.

Och Kalle var lika flink med färgburkarna som med fiolen.

– Det är en sunburst- eller solnedgångsmålning av den typ som finns på många Fendergitarrer, förklarade han.

Till rabatterade priser kunde besökarna äta en sopplunch, köpa nygräddat tunnbröd, permanentfärga ögonbryn och fransar, få ett eget blomsterarrangemang och göra livets klipp – få en alldeles egen frisyr, komponerad av lärlingsutbildningens frisörelever i årskurs tre.

Många gick hem i en solnedgång betydligt blekare än en Moraeusmålning, men med en klarare bild av hur och med hjälp av vilken utbildning de ska möta framtiden.

Mer läsning

Annons