Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De såg flygplanet störta till marken

/
  • Vittnen till olyckan. Familjen Belaieff-Eriksson har sommarhus i närheten av nedslagsplatsen och de larmade ambulansen efter att döttrarna hört en krasch och sett en flygplansdel falla till marken. Foto: Lovisa Svenn

Annons

Bildspel: Helikopterrädningen av skadade piloten

På en bergstopp vid Skinnaråsens utsiktsplats i Djura slog planet ned och varför olyckan skedde är fortfarande oklart. Vid 12.30-tiden fick räddningstjänsten larm om att flygplanet hade störtat. Piloten kontaktade själv en räddningshelikopter på Arlanda som, enligt uppgift, flögs till platsen på omkring tio minuter.

Bägge männen var kontaktbara när räddningstjänsten kom till platsen, den ene, en man i 60-årsåldern skadades mer allvarligt och flögs i helikopter till sjukhuset.

- Han visade tecken på inre skador, hade lågt blodtryck, klagade över smärtor i bröstet och var även skadad på benet, säger Ove Nordkvist.

- Den andre passageraren, som var i 40-årsåldern hade skallskador och sår, fortsätter han, och enligt sjukvårdsledaren var de bägge männen för chockade för att kunna säga något om händelsen.

De närboende sommargästerna, familjen Belaieff, kontaktade SOS Alarm, efter att döttrarna i familjen sett en flygplansdel falla mot marken samtidigt som de hörde en kraftig smäll.

- Vi såg inte planet eftersom det var så dimmigt, men vi såg en del som ramlade av planet och hörde sedan en krasch, berättar Fanny, 9 år, och Vera, 12 år, som förstod allvaret och direkt efter sprang in till sina föräldrar och talade om vad de sett.

- Jag förstod att något hade hänt på döttrarnas reaktion, och även hästarna vi har på gården reagerade kraftigt på händelsen. När jag gick bort mot platsen såg jag en stjärtvinge och två avbrutna tallar, säger flickornas pappa, Tom Eriksson, som sedan larmade ambulans.

Flera ambulanser, polis, räddningstjänst och en helikopter skickades till området. Enligt räddningstjänsten försvårades räddningsinsatsen av den otillgängliga terrängen, och det tog relativt lång tid att lokalisera haveriplatsen.

- Det var svårt att hitta dem, eftersom grannarna inte heller visste exakt var någonstans planet hade slagit ned, säger Ove Nordkvist.

Planet som nyligen hade startat när olyckan skedde var, enligt uppgift, fulltankat och enligt sjukvårdsledare, Ove Nordkvist, var explosionsrisken överhängande.

- När vi fick larmet trodde jag att jag skulle hitta två döda personer här och det känns ofattbart att de lever - man kan nog säga att änglarna var med dem.

Flyghaverikomissionen ska utreda olyckan under dagen samt bärga planet.

Mer läsning

Annons