Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas första vandrarhem byter ägare

/

Annons

Redan 1932 startades Parkgårdens vandrarhem i Källberget strax söder om Moskogen. Per och Karin Park tog 25 öre för en filt och en plats på höskullen för vandrare och cyklister. I dag är det sängar i egna rum eller små stugor och egna lakan som gäller.

Sedan 1937 är man med i Svenska Turistföreningen och ett etablerat vandrarhem. Släkten Park hade hand om rörelsen ända fram till 1988 då Kajsa Andersson och Bengt Lund blev nya ägare och de senaste 15 åren har Ann Johansson och Anders Holmer sköt om det hela.

- Vi kom överens om att hålla på så länge det var roligt, berättar Anders.

- Jag hade nog kunnat hålla på lite till, men Ann börjar tröttna och efter moget övervägande har vi nu sålt rörelsen.

Erik och Agneta Lantz heter de nya ägarna som också bor i Leksand. Erik har en del fastigheter i Leksand, Insjön och Rättvik och Agneta jobbar i Borlänge.

- Jag har jobbat med allt från konstnärliga sysselsättningar till att vara förskolelärare och de senaste åren hyr jag ut lägenheter. Vandrarhemmet flirtar lite med min konstnärliga ådra.

- Kanske kan man ordna någon speciell vecka för fattiga konstnärer som behöver ny miljö? funderar Erik.

Anders och Ann kommer att finnas med som back up i början, men till hösten är deras vardag ett vitt ark.

- Jag kör ju taxi och hade väl inte tänkt att det skulle ta slut just i det här läget, men vi får se. Oroliga är vi inte utan ser det mer som att ett nytt äventyr börjar, säger Anders.

Mer läsning

Annons