Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans att lära mer om Wallén

/
  • Jörgen Nilsson, Mats Svensson och Anki Gullback - övervakade av lördagens huvudperson - Gustaf Theodor Wallén genom hans självporträtt i akvarell.

– Många i Leksand vet inte vem Gustaf Theodor Wallén var och vilken betydelse han haft för orten och hantverksyrket i Sverige. Det vill vi ändra på!
Det säger Jörgen Nilsson, Mats Svensson och Anki Gullback.

Annons

På lördag är det både en början och ett slut som har med Gustaf Theodor Wallén att göra.

Början i form av en föreläsning om mannen, konstnären, arkitekten, hantverkaren och kulturpersonligheten Gustaf Theodor Wallén. Samtida med Zorn och som bland annat grundade det som i dag är Leksands folkhögskola.

Och slutet representeras av den fotoutställning av Wallén i Kulturhuset som gör sin sista dag just på lördag. Man håller dessutom extra öppet för att de som först går på föreläsningen ska hinna dit efteråt - om intresse finns.

– Tanken med symposiet i Walléngården på Åkerö på lördag är att bland annat sätta Gustaf Theodor Wallén i ett lokalt sammanhang.

– Han är förvånansvärt anonym i Leksand, säger Jörgen Nilsson ordförande i Wallénstiftelsen.

Mats Svensson - en av huvudlärarna på folkhögskolan och representant i skolans styrelse - lyfter fram den donation som Wallén lämnade efter sig vid sin död 1948.

– Summan han donerade var 50 000 kronor vilket motsvarar närmaren en miljon i dagens penningvärde. Lägg där till aktier och fastigheter. Det var ingen dålig gåva, konstaterar Svensson.

Under de två timmar som föreläsningen är planerad att ta medverkar bland andra Carina Isenberg vd för Stiftelsen Hantverk och utbildning. Hon ska tala om den grenen av donationen som garanterar hantverkets kvalitet i form av gesällbrev för hela landet och om utbildningsverksamheten inom hantverk och företagande som finns i Leksand.

Staffan Nilsson, kulturpolitiker i Falun och före detta elev på folkhögskolan kommer att dela med sig av sina erfarenheter kring ämnet.

– Sen kommer besökarna naturligtvis också att på plats se en hel del av Walléns konst som hänger på väggarna, fyller Anki Gullback i, rektor på folkhögskolan som i dag är den mest synliga grenen av donationen.

Föreläsningen börjar klockan 12, det finns cirka 50 platser och det är först till kvarnen som gäller.

Mer läsning

Annons