Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumhandeln och Hjultorgets köpcentrum ger draghjälp åt varandra

/
  • Ordförande. Erik Bergqvist är köpmannaföreningens ordförande i Leksand. Totalt har föreningen 55 medlemsbutiker i centrala Leksand. Han säger att det bara är någon butik i centrala Leksand som märker av konkurrensen från köpcentret vid Hjultorget.  Foto: Göran Persson
  • Ingen konkurrent. Stefan Persson, ordförande i Hjultorgets handelsförening, ser inte att Hjultorgets köpcentrum är någon konkurrent till butikerna i centrala Leksand.  Foto: Göran Persson
  • Köpcentrum. Hjultorgets handelsförening hoppas att kundernas pengar ska stanna i kommunen och att exempelvis Rättviksbor ska åka till Insjön och Leksand istället för till kupolen.  Foto: Göran Persson

Annons

- Butikerna vid Hjultorget har en lite annan inriktning än butikerna i Leksand, berättar Erik Bergqvist som är köpmannaföreningens ordförande i Leksand. Totalt har föreningen 55 medlemsbutiker i centrala Leksand. - Vi har ett bredare spektra än butikerna på Hjultorget, vi är bra på olika saker, säger han.

Erik Bergqvist pekar på att även flera andra köpcentrum växer fram i exempelvis Sågmyra och i Kupolen.

- Vi måste vara på vår vakt och utveckla vår nisch, med små personliga butiker, närhet och mångfald. Vi har personlig service i en mysig miljö. Det är viktigt att våra besökare trivs. Men det går att förbättra ett levande centrum i Leksand, inom föreningen diskuterar vi alltid sådana frågor, säger han.

Överlag går butikerna i centrala Leksand bra. De senaste årens högkonjunktur har märkts av även i detaljhandeln.

Stefan Persson, ordförande i Hjultorgets handelsförening, ser inte att Hjultorgets köpcentrum är någon konkurrent till butikerna i centrala Leksand.

- Vår bild är att vi kompletterar handeln i centrala Leksand. Det finns ingen butik här som är direktkonkurrerande med någon butik i centrala Leksand.

Vår förhoppning är att de kunder som kommer till Hjultorget även åker till centrala Leksand och tvärtom. Vi blir mer kompletta tillsammans, säger Stefan Persson.

•Finns det någon risk för en liknande utveckling här som i Borlänge där Kupolen inneburit minskad centrumhandel?

- Vi hoppas inte det, samtliga vi som jobbar med utvecklingen av Hjultorgets handelsförening vill också ha ett levande centrum i Leksand, säger Stefan Persson.

I dag finns det tolv butiker vid Hjultorget och fem lokaler är lediga, bland annat i de nya butikslokalerna som byggts.

- Två till tre hyresgäster kommer att flytta in under hösten. Totalt blir det 17-18 butiker i det korta perspektivet.

Stefan poängterar att de är måna om områdets helhet med ett brett upplägg. Föreningens förhoppning är att kundernas pengar ska stanna i kommunen och att exempelvis Rättviksbor ska åka till Insjön och Leksand istället för till Kupolen, samt även att kunder från Västerdalarna ska åka till Leksand och handla. På sikt kommer även större butiker att öppnas på andra sidan riksvägen.

- Vi ser gärna att handelsströmmarna förändras i hela Dalarna, avslutar Stefan Persson.

Fakta:

Mer läsning

Annons