Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolor i Leksand blir kvar

Annons

M och kd räckte därmed inte till när c för några veckor sedan hoppade av allianssamarbetet i frågan. Att nu inriktningen för framtiden bygger på oförändrat antal byskolor innebär att ärendet kommer att beredas vidare under höstens budgetarbete. Miljoner måste sparas på skolområdet. Frågan är i nuläget bara hur?

Kd:s och m:s kompromissförslag skulle ha inneburit 3,5 miljoner i sparade pengar. Per-Erik Ingels, c, menade att kvaliteten i Leksands skolor kan bibehållas utan att någon byskola läggs ned. Istället för nedläggning ville han istället tala om utveckling.

- Vi måste diskutera rätt saker, sa Ingels. Vi måste bli fler kommuninvånare.

Ett sätt att spara, enligt Per-Erik Ingels, var att se över kommande lokalanvändningar i befintliga skolor.

- Det handlar inte bara om pengar, tyckte kommunalrådet Bo Pettersson, c.

Det handlar om att behålla bystruktur och därmed byskolor, fortsatte han. Det gäller att finna lämpliga lösningar och inte plocka bort enskilda byskolor i dagsläget. Partikollegan Torbjörn Olsson tryckte på byskolans viktighet för framtida inflyttning till byarna.

- Det får inte alltid vara så att de små enheterna får stryka på foten. Det handlar om utveckling. Hur få folk att flytta till byarna.

Fp:s Gerd Adolfsson menade att Leksand har sin särprägel med sina byar. Byskolorna ska finnas kvar och utvecklas ännu mer i framtiden, och hon var tacksam för att c-gruppen ändrade sig och gick på byskolornas bevarande.

Margareta Hegarty, kd, erkände att visst var det smärtsamt att göra sig av med en byskola. Samtidigt var hon frågande till varför inga andra sparförslag lagts fram. Inga Westlund, v, undrade varför diskussionerna så lite rörde barnen. Att skära ned på skolpersonalen var ingen lösning.

- Lägg ned en byskola för kvalitetens skull, sa Inga Westlund.

Bildningsnämndens Sakarias Winberg, kd, var givetvis också för en byskolenedläggning. Spara nu, inte vänta var hans uppfattning i frågan.

Mer läsning

Annons