Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolor heliga för enig c-grupp

/
  • Förordar helhetsgrepp. Kommunalrådet Bo Pettersson till vänster och Per-Erik Ingels presenterade på fredagen centern remissyttrande till liggande skolutredning

Annons

På fredagen lade centern fram sitt remissyttrande till skolchef Lars Nybergs liggande skolutredning. Det var en enig c-grupp som ställde sig bakom värnandet av kommunens byskolor.

- Det var ju det vi gick till val på, understryker Pettersson.

Kraften i byarna finns där. Så mycket kraft att byarna kan fortsätta utvecklas. Se bara på Siljansnäs, påpekar Pettersson, och syftar närmast på hela flygprojeket som en gång blev upprinnelsen av ett byprojekt.

C menar i sitt yttrande att man måste se skolans utveckling som en helhet. Varför just inrikta sig bara på byskolornas vara eller inte vara? Det handlar om de större skolorna också.

Bo Pettersson och partikollegan Per-Erik Ingels, som sitter som vice ordförande i bildningsnämnden, är ense om byskolornas betydelse för framtiden. Den viktigaste uppgiften är att få fart på inflyttningen till kommunen. Där finns det stora pengar att tjäna. Utan byskolor försvinner en stor del av byarnas attraktionskraft. Ingels och Pettersson menar att byskolorna är ett viktigt inslag för att profilera ett visst område av kommunen. Leksand ska kännetecknas av att vara en skolkommunen med en bred skolbas att stå på.

- Vi värnar om alla skolenheter, säger Ingels. Vi förordar alternativ två.

Det betyder att förskolorna ska integreras med grundskolorna.

- Skolenheterna ska stärkas och ett bättre utnyttjande av befintliga lokaler.

Skolchef Lars Nybergs andra alternativ sparar kring 3,5-4 miljoner. Resten blir en budgetfråga menar c. Kanske man kan spara in på lokalkostnader eller varför inte energikostnader.

Stärk byarnas ställning och behåll byskolorna men ge ett större ansvar till de olika skolenheterna och låt de profilera sig.

- På sikt är det ett mer långsiktigt alternativ, anser Ingels.

Därmed är remisstiden över för Nybergs skolutredning. Nu börjar det grannlaga arbetet att komma fram till en slutlig lösning om skolområdets utveckling de närmaste åren.

- Var vi landar ska vi inte spekulera i idag, säger Bo Pettersson.

Mer läsning

Annons