Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolor åter slagträn i spardebatt

/
  • Bykänslor. Gärde skolas brukarråd bjöd in politiker och tjänstemän för diskussioner kring liggande skolutredning. Här en del av publiken.

Annons

Det blev en lång kväll i skolans gymnastiksal där 30-talet personer i publiken fick information och tillfälle att fråga och reagera.

Det talades om drastiska elevminskningar i grundskolan, förskolor som flyttar in i skolan, tomma skollokaler som avyttras och nedläggning av ett par byskolor, Ullvi eller Sjugare alternativt Gärde eller Djura.

Lars Nyberg första sparalternativ betyder nedläggning av två byskolor till besparingen 5,5-6,7 miljoner inklusive avveckling av skollokaler. Alternativ två innebär byskolor kvar men att det blir en förtätning vilket bland annat innebär förskolornas intåg i byskolorna. Besparingen stannar vid fyra miljoner fram till 2012.

Kd-politikern och ordförande i bildningsnämnden Sakarias Winberg ville inte tumma på kvaliteten i skolorna. Då är det bättre att spara genom att skolenheter tas bort, menade han.

- Byar är navet i kommunen, tyckte en i publiken, Kjell Proos. Lägg ned halva Åkerö skola istället och skjutsa elever till Gärde.

Ekonomichef Britt-Inger Wallin målade upp en dyster bild av kommunens framtida ekonomi. Inflyttning var receptet till framgång, och helst en kraftig inflyttning. Eller kanske ska kommunalskatten höjas med en krona för att klara besparingskraven?

- Det sticker i ögonen, fortsatte Kjell Proos. Pengar öses över Leksand. Byarna får ingenting, sa han, och tänkte närmast på de 80 miljonerna som satsats på fritids-och sportområdet Lugnet.

Nedläggning av Gärde skola säkerligen ge starka reaktioner ute i stugorna, men det finns ett ess i Gärdeleken. Friskoletanken lever. Något som i så fall skulle bli ett dyrt alternativ för kommunen.

Fotnot: Remisstiden för liggande skolutredning går ut om ett par veckor.

Mer läsning

Annons