Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggplaner mitt i centrum

/
  • Centrumnära. Nybyggnation från Apotekshusets gavel ned mot Leksands Ljud och Bild innebär slutet för 40-årsjubilerande MittiKiosken Foto: Christer Klockarås

Annons

- I så fall måste vi riva MittiKiosken, säger fastighetsbolagets vd Lennart Lindén, som understryker att diskussioner hållits med kiosken.

Lindén berättar för tidningen att fastighetsbolaget äger en gammal byggrätt i området. En vinkelbyggnad från Apotekshuset ned mot ljud-och bildbutiken skulle innebära att gården byggs in och att kvarterets ställning som handelscentrum skulle förstärkas samt att centrumdelen skulle förtätas miljömässigt.

Det var kring nyår som fastighetsbolagets styrelse tog beslutet att utreda eventuell byggnation centralt i Leksand. Lennart Lindén poängterar att det är en kostnadsfråga. Att bygga nytt i dag kostar en hel del pengar. Det kommer att röra sig om en fastighetskropp på upp mot 250 kvadratmeter och att det byggs i två eller tre våningar. Affärsytor på bottenvåningen. Resten lägenheter. Så är det tänkt, siar Lennart Lindén, men än återstår mycket innan spaden sätts i jorden.

MittiKioskens treårskontrakt gäller men skulle fastighetsbolaget och kiosken komma överens så kan bygget komma igång tidigare.

- Kiosken vill in i det nya huset, säger Lennart Lindén. Vi håller frågan öppen.

Gunmundsons Fastighets AB äger Carl Ohlson-fastigheten ned mot Systembolaget. Vidare Tappersfastigheten och Apotekshuset samt ljud-och bildfastigheten och MittiKiosken. Den tänkta vinkelbyggnaden skulle göra kvarteret med innergård komplett.

Kommunen är underrättad, fortsätter Lindén. Kostnadsanalyser ska göras och Agnas akritektbyrå har fått i uppdrag att göra en exteriör skiss.

- Frågan är vad det kommer att kosta oss, och om vi betraktar kostnaden som överkomlig. Jag tror att det kan lyfta hela centrumdelen, men som sagt. Något bestämt besked finns inte. Möjligtvis att vi har startat en förstudie.

Mer läsning

Annons