Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggfest i Styrsjöbo

/
  • Hela gänget. Från vänster Ingela och Tommy Boberg med barnen Fideli och Alfons samt barnens kompis Isak. Sittande i mitten Stig och Iris Nyberg och till höger Ola och Bittan Norman med dottern Ida. I bakgrunden familjen Bobergs nybygge  Foto: Christer Klockarås

Annons

Samtidigt som kommunen välkomnar nyinflyttade ute i byarna finns det "infödingar" som ser med skepsis på vad som håller på att hända. Stockholmare eller 08:or har fortfarande dåligt rykte här och var och överklaganden förekommer när det gäller byggens placering och utformning.

Iris har hittat hem igen. 1992 tog hon och maken Stig över fädernegården där de idag håller på att bygga nytt.

- Hemlandstonerna drar, säger Iris, som tycker det är löjligt med bytjafs som förekommer hit och dit i samband med att nya människor flyttar in. Bättre att istället försöka få in alla i bygemenskapen.

Familjerna Bittan och Ola Norman med sina tre barn samt Ingela och Tommy Boberg med barnen Alfons och Fideli tycker att de hittat drömstället att bo på. Inte minst med tanke på den vackra utsikten över Styrsjön. Missnöjesyttringar från byfolk har de inte känt av speciellt mycket.

- Vi känner oss välkomna i byn, säger Bittan, som närmast kommer från Karlskogatrakten.

Ingela och Tommy Boberg lämnade huvudstaden och huset på Värmdö för ett lugnare liv där de kunde satsa mer på barnen.

- Det här känns bra, kul, tycker Tommy, som menar att det är en fördel att bygga i Leksand där huspriserna står sig bra. Det är lite stil i Leksand. Snyggt och prydligt med mycket kultur och bra skolor.

Både Ingela och Tommy med jobb i Falun räds inte pendlingsavståndet. Arbetsresorna i Stockholm är minst lika långa. Visst känner de sig välkomna i Styrsjöbo men visst förekommer det en viss skepsis från vissa håll.

För kommunen är i alla fall rådande inflyttning i Styrsjöbo rena bingon inte minst med tanke på skatteintäkter. Något att tänka på, menar Iris Nyberg, som kläcker idén att bygga en liten lekpark vid bystugan där barnen kan leka medan föräldrarna är på bymöten.

Mer läsning

Annons