Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor rasar när kommunen slängde skolhistoria

/
  • En av containrarna framför Sjugare skola, fylld med material som kommunen klassat som skräp, men som byborna menar även innehöll historiskt viktigt material.
  • Bord, stolar, bänkar, gamla fotografier, uppsatser, bydokumentationer av elever på 30-, 40- och 50-talen tillsammans med allsköns bråte vid deponin i Rättvik.
  • Efter några minuter i kvarnen var inventarierna från Sjugare skola ett minne blott.

I november förra året tömdes Sjugare skola på inventarier för att vara redo för försäljning.
Enligt ansvariga vid kommunen togs allt tillvara på bästa sätt.
– Inte sant! Jag såg både skolbänkar, fotografier, böcker, skridskor med mera malas sönder framför ögonen på mig, säger en anonym Sjugarebo.

Annons

Det har snart gått två år sedan beslutet kom att lägga ner Sjugare skola strax norr om Leksand. Då hade byskolan varit lärosäte för barnen i byarna omkring sedan år 1870.

Inför en eventuell försäljning tömdes skolans lokaler i november förra året och enligt grundskolechef Rigmor Bewö-Lundblad tog man tillvara allt av värde.

– Det stämmer - skolan, förskolan, biblioteket och alla andra kommunens verksamheter var där och tog det man behövde. Vi sparade även material som vi bedömde vara av historiskt värde, berättar Bewö-Lundblad och fortsätter:

– Det som sen blev kvar kördes till kommunens Ta till Vara verkstad i Limhagen för försäljning.

Men Gunnar Eriksson och flera andra Sjugarebor som tagit kontakt med tidningen har en helt annan historia.

Enligt dem har ingenting lämnats till Ta till Vara. I stället har tre stora containrar fyllts med både bänkar, böcker, fotografier, gamla uppsatser, herbarium och allehanda andra saker.

– Allt var nedvräkt huller om buller. Det var bedrövligt att se, säger Gunnar Eriksson.

Eriksson och flera andra personer i Sjugare med omnejd tog kontakt med kommunen för att få rädda kvar en del föremål till ett skolmuseum, men alla fick nobben.

– Vi fick på ett snorkigt sätt veta att det inte gick för sig.

På frågan om varför byborna inte fick vara med och ta del av skolans inventarier, svarar grundskolechef Rigmor Bewö-Lundblad:

– Jag måste erkänna att jag aldrig ens tänkte tanken. Direktiven till mig var mycket tydliga; "Inventarierna är kommunens egendom och ska tillbaka till verksamheten. Resten ska till Ta till vara".

Och här går uppgifterna i sär.

Ansvarig chef Zilha Fific, säger att kommunens arbetsmarknadsenhet både sålt skrymmande saker direkt vid skolan för Ta till varas räkning och även tagit mindre föremål till butiken.

– Skolans personal har haft ansvaret och vi har följt deras anvisningar.

En av de engagerade Sjugareborna menar dock att inga saker kommit in till Ta till vara.

– Jag var där och frågade och fick till svar att allt som var kvar gått i tre containrar till Werpers i Rättvik som malt ner allt i sin stora kvarn.

– Tyvärr kom jag dit försent för att kunna göra något åt det hela innan sakerna mosades sönder helt.

Frågan kommer nu att tas upp på politisk nivå sedan Bygdepartiet skrivit en interpellation i ärendet.

Annons