Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullret största frågan

Annons

Det ifrågasattes mycket angående byggnationen och vad som står skrivet på papper gällande bygget av bioenergianläggningen kommer att gå till. Åtskilliga ville också veta om bullret från trafik kommer att minska och hur lång tid den vallen av aska kommer ta att bygga.

Representanterna för bygget, bland annat Göran Borgstrand, arkitekt, berättade att vallen först och främst ska fungera som skydd för höga vattennivåer men att den kommer ta upp till 15 år att fylla på för att nå rätt höjd. Det är sedan tänkt att den ska vara som en grön vägg mot Rönnäs och trakterna runt om, något som upprörde då folk i bygden inte vill vänta med att se en grönskande utsikt. I stället handlar det om att de som lever och bor där nu kommer störas av gigantiska industribyggnader.

De, det vill säga Bergkvistsågen, utlovar under mötet att bullret inte kommer att öka, att trafik och att utsläppen kommer att minska av effektivare reningsanordningar och av att den gamla skorstenen ska bytas.

Frågor som varför Bergkvist inte väljer att bygga sex lägre silos i stället för fyra höga togs också upp och de klarlägger frågan med att allt handlar om utrymme och ekonomi.

I den något allvarsamma stunden skrattas det ändå i bland men vist känner man frustrationen hos de bybor som gör sig hörda i Rönnäs bystuga och som natt och dag hör hur det arbetas tvärs över sjön.

- Jag har inget i mot sågen men det är bullret som irriterar. Vad händer om det blir värre undrar jag. Det går an ett tag men när man inte ens kan öppna fönstret och höra fåglarna blir man förtvivlad, säger Gunilla Edlund som bor i Rönnäs.

Mer läsning

Annons