Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännande het kunskap

/
  • Perfekt handlag. För Kajsa Boris blev tisdagskvällens övningar en bra repetition på tidigare certifierade kunskaper.
  • Första gången. Greta Blomgren hade inga problem med att släcka elden trots att det var första gången hon höll i en brandsläckare.

Annons

Först film och allmänna råd inomhus och så ut för praktiska övningar. Det blev en helkväll för byborna i Västannor/Smedby tillsammans med utbildarna Mats Brolin och Lars-Erik Larsson från räddningstjänsten.

- Det är aldrig fel med sådan här kunskap sa Bobo Blomqvist som uppskattade de små tipsen i hemmet bäst.

Exempelvis att man en gång om året ska vända pulversläckaren upp och ner och höra hur pulvret "rinner" i släckaren.

- Och har ni inte använt den på fem år, så ut med vedträn och familjen på gräsmattan och ha en egen brandövning. Töm släckaren och köp en ny fräsch, uppmanade Mats Brolin.

Kvällens avslutande praktiska övningar lockade både till skratt och eftertänksamhet. "Att kväva eld med en filt är bra, men hur går det om filten är av syntet?" "Och att spruta med övningssläckarna fungerade ju fint, men klarar jag av plomberingen på min egen släckare hemma?"

- Man borde köpa två, prova med en och spara den andra konstaterade en kvinna sakligt.

Västannor/Smedby var först ut och hittills har drygt 20 byar bokat in och fått datum för sina utbildningskvällar och ytterligare 20 är på gång.

- Det här sättet att sprida information känns helt rätt! konstaterade Mats Brolin och Lars-Erik Larsson efter premiären.

Mer läsning

Annons