Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boksläpp och fjärilsfeber

/
  • Händiga tjejer. Josefin Stolt och Ulrika Asplund Lindqvist fixar mjölktetrorna där de ska plantera fjärilsblommor
  • Inga större problem. Naturvårdshandledare Uno Skog visar grabbarna i årskurs 5 hur man tillverkar en fjärilshåv

Annons

Den aktuella boken heter "Dagfjärilar i Gävleborg och Dalarna". En liten näpen fälthandbok med fina illustrationer och en hel del matnyttig fakta. En handbok i fickformat framtagen av länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg och idékläckare till projektet är fjärilsexperten Göran Sjöberg.

Det blev en riktig boksläppsfest på Björkberget i Siljansnäs. Efter inledningen berättade insektsexperten Bengt Ehnström, Nås, om fjärilarna livsmysterier och hur man kan fånga och locka fjärilar. Därefter följde det stora tårtkalaset med elever och lärare från Siljansnäs skola.

- Jag tycker fjärilen sorgmantel är fin, tyckte eleven Josefin Stolt, medan klasskamraten Ida Erkers föredrog blåvinge.

Vårsolen sken över Naturum och utsikten över Siljan var bedårande. Årskurs 5 och 3 eleverna fick därefter praktiskt lära sig hur fjärilshåvar tillverkas men också plantering av fjärilsblommor i mjölkkartonger.

Rädda fjärilarna var dagens slogan. Faktum är att det finns några arter som är i det närmaste är utrotningshotade. Uno Skog nämner veronikanätfjärilen som i stort sett dött ut i Gävle-Daladistriktet.

- Jag vet faktiskt inte varför den gått tillbaka men den behöver blomrika ängsmarker.

Åtgärdsprogram finns för att rädda den tätrutiga skönheten. Annars erkänner Uno att han är svag för väddnätfjärilen (Euphydryas aurinia). Elever och lärare fick var sitt exemplar av fälthandboken för att sprida fjärilsbudskapet vidare.

Det började med fågelinventering för en handfull år sedan. 2003 utvidgades idén till att omfatta även fjärilar, svampar och blommor. Senast i raden att ansluta sig till inventeringsvågen var bland annat lavar, mossor, ormar och ödlor.

Uno Skog hoppas på ett gott gensvar från allmänheten.

- Det kan vara intressant för folk att hitta ovanliga och kanske hotade arter med hjälp av handboken, hoppas Uno Skog, som samtidigt noterar att det finns kring 140 olika arter av dagfjärilar men att totalantalet fjärilsarter i landet stannar vid imponerande 2 700.

Fotnot: Fjärilsobservationer och annat i naturen rapporteras företrädesvis på internetadressen www.artportalen.se

Fakta: Fakta/Citronfjäril

* Lystrar till latinska namnet Gonepteryx rhamni

* Vår mest kända fjäril

* Flyger ganska långsamt men flyger snabbare vid fara. Kan till och med flyga baklänges. Flyger från mars till långt in i september

* En hona kan under sin livstid lägga mer än 500 ägg

* Känd för sina gula vingar. Honan dock betydligt blekare än hanen. Både hona och hane har en orange fläck på varje vinge

* När övervintrade individer vaknar livnär de sig på nektar från tussilago och olika viden

Mer läsning

Annons