Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boksläpp i Hedens bystuga

/
  • Massor av Hedenbor samlades i bystugan för att vara med om boksläppet och kaffe med dopp.
  • Från vänster Kerstin Hopstadius, Bo Trudevall och Brita Östberg Letell visar stolta upp boken om Heden och Dammarna.
  • Brita Östberg Letell berättar historien bakom bybokens tillkomst.

Det var feststämning i Hedens bystuga på söndagseftermiddagen. Det officiella boksläppet av bydokumentationen "Heden och Dammarna-människor och händelser i en Leksandsby" drog fullt hus.
– Vi är jättenöjda. Det har varit ett äventyr, säger en av bybokens eldsjälar, Brita Östberg Letell.

Annons

De andra två eldsjälarna är Kerstin Hopstadius och Bo Trudevall. Tillsammans har de arbetat fram boken på 224 sidor som ger glimtar från byns 400-åriga historia och dess människor i såväl vardag som fest.

Boken om Heden och Dammarna är tryckt i Lettland med assistans av Mora Tryckeri. Boken skulle egentligen varit framtagen och klar veckan före jul, den 18: december. Nu blev den emellertid inte klar förrän dagen före julaftonen.

– Det blev i alla fall en julklapp för många, säger Brita.

Hon berättar att alla gårdar eller fastigheter i byn får varsitt gratisexemplar av boken.

– Vi har en byavgift på 300 kronor per år. På det viset har vi lite pengar i potten.

Brita Östberg Letell, Bo Trudevall och Kerstin Hopstadius talar om boken men också om de tre vågorna i själva dokumentationsarbetet. Den första vågen kom i början av 1980-talet när folk ute i Leksandsbyarna inspirerades av Margareta Hedblom och hennes engagemang för bygdehistoria och släktforskning. Resultatet blev ett intensivt bycirkelarbete i Heden tack vare namn som Britta Fältman, Doris Brask och Bengt Ejdler. Den sistnämnde och Sune Bröms fixade diabilder av gamla fotografier.

Den andra vågen kom i mitten av 90-talet i form av ett sex månaders Alu-projekt. Den här gången hette eldsjälarna Bo Trudevall, Maria Vikström och Göran Modig. Deras uppgift var att sammanställa skriftligt material, inspelningar och foton. Bengt Ejdler har också ägnat mycket tid till släktforskning av de boende på gårdarna och byns historia.

Tredje vågens entusiaster, Brita, Bo och Kerstin tog vid år 2007. Fyra år senare ser vi resultatet. En vacker och väl genomarbetad bok, och det framkommer att det finns material till en uppföljare.

– Nu är vi nöjda. Vi har hållt på så länge att vi börjar bli trötta på det här, säger Bo Trudevall med glimten i ögat.

Mer läsning

Annons