Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blind får ledsaga sig själv

/
  • Jan-Erik Smångs är orolig hur han ska klara sig med så få ledsagartimmar.
  • Jan-Erik Smångs till vänster och ledsagare Kjell Andersson vid övergångstället utanför Carl Ohlsons en aprildag förra året.

Mycket pekar på att antalet ledsagartimmar minskar drastiskt för Jan-Erik Smångs som är helt blind sedan april förra året.
– Hur ska jag som 46-åring då kunna leva ett anständigt liv.

Annons

Smångs menar att han med sina 80 timmar i månaden tillsammans med ledsagare kan leva ett ganska normalt och drägligt liv. När beskedet kom om neddragning av ledsagartimmar i månaden, från 80 till 20, fick han en smärre chock.

– Det är åt h-e. Kommunen strävar efter tillgänglighet på gator och torg för folk med olika handikapp, och så gör de så här.

Jan-Erik Smångs är mycket besviken på kommunens agerande.

– Det här hade jag inte väntat mig. Det ställer till det för mig. Ska jag ut på något måste jag ha ledsagare med mig. De är mina ögon. Jag som 46-åring vill inte bara sitta inne och vänta på att tiden ska gå. Trots att jag är blind vill jag ha ett innehållsrikt liv.

Biståndshandläggare Barbro Jones menar att ingenting är helt klart med Smångs ledsagartimmar men att hon fått delegation på att det ska vara 20 timmar i månaden. Tidigare fanns inget "tak" för antalet ledsagartimmar. Nu är det 20 timmar i månaden som gäller. Eventuellt kan Jan-Erik Smångs också få kontaktperson 15 timmar i månaden.

– Jag har redan pratat med närmaste chef.

Barbro Jones medger att ledsagartimmar för med sig stora kostnader. Hon ska göra ett underlag för beslut i fallet Smångs. Ett beslut som ska gälla från den 1 mars.

– Det kan bli så att han får avslag på vissa timmar.

– Det här är ingen besparing, säger sektionschefen för vård och omsorg, Agneta Ivåker, som är osäker på om det i dagsläget finns beslut på Smångs och hans ledsagartimmar.

Hon vill inte gå in på enskilda fall men generellt handlar det om bedömningar av behovet av ledsagning och kontaktpersoner.

– Det görs en individuell bedömning. En gång om året görs en omprövning av varje enskilt fall.

Hon menar att situationen för någon kan ha förändrats under ett år. Varför Jan-Erik Smångs "förlorar" 60 ledsagartimmar i månaden vill hon inte gå in på.

– Vi har gjort en bedömning av behovet. Jag har fullt förtroende för biståndshandläggaren att hon gör rätt bedömningar.

Mer läsning

Annons