Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilprovningen säljs

/
  • Yngve Stamnäs var första kunden när Bilprovningen i Leksand öppnade officiellt. Han betjänades av bilbesiktare Sven-Erik Blom. Nu säljes hela anläggningen.

Efter ett drygt år väljer Bilprovningen att sälja anläggningen i Leksand.
Trots att den snabbt blivit lönsam och byggdes enbart för att möta konkurrensen när bilprovningsmonopolet släpptes fritt.

Annons

Den 15 september 2010 var det pompa, ståt, tårta och ballonger när Bilprovningen i Leksand invigdes. En enmansstation där köerna genast växte och regionchef Hans Tyskhagen såg en potential på cirka 4 000 bilar per år när verksamheten efter något år beräknades vara i full gång.

I höstas - efter ett år - utökades personalstyrkan till två besiktningstjänstemän som i genomsnitt besiktigar två bilar var 20:e minut plus obokade efterkontroller.

– Det är full snurr hela dagarna, bekräftar Jan-Erik Örthlund som jobbar i Leksand tillsammans med Johanna Runngren.

Men även om anläggningen i Leksand går mycket bra och till och med täcker sina kostnader och lite till, så är det nu till salu.

– Vi vill på så sätt skynda på konkurrensen i branschen, säger Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle.

Varför vill ni det?

– För att vi menar att det blir bättre för konsumenten med fler aktörer på marknaden. Det här ger oss en möjlighet att utveckla Bilprovningen som bolag. Det har vi inte kunnat förut.

– Vi har i stället fått koncentrera oss på att kapa långa köer. I mindre kostym får vi chans att växa som vi vill.

Anläggningen i Leksand byggdes endast för att möta konkurrensen och nu får konkurrenterna ta över något av en guldkalv - känns inte det lite konstigt?

– Man kan tycka det, men vi var alldeles för starka och det fungerar inte. Därför tar vi det här steget för att få mer jämvikt mellan oss och andra aktörer.

Betyder det här att Bilprovningens saga i Leksands kommun är all - eller kan ni dyka upp i exempelvis Insjön i framtiden?

– Det kan mycket väl bli så även om det inte finns några konkreta planer på det i dag.

Vad betyder konkurrensen för personalen?

– Att det blir fler arbetstillfällen även för dem och det välkomnar vi, avslutar Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle.

Jan-Erik Örthlund som nu kommer att få sin arbetsplats i Leksand såld känner ingen oro.

– Nej, det här är bara spännande och jag ser fram emot nyordningen säger han.

Under första kvartalet 2012 kan man lägga anbud på rörelsen och meningen är att Bilprovningens korta saga i Leksand ska vara all till hösten.

Mer läsning

Annons