Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båttur med mersmak

/
  • Vevkulla styr ut på det blanka
  • Dimman lättar och solens strålar hittar både vevslup och passgerare i Tällbergs hamn.  Foto: Annki Hällberg
  • Nils och Vigdis Melander kom från Norge för att få en tur med Vevkulla innan säsongen nu är över.  Foto: Annki Hällberg

Annons

Som barn var Nils Melander ofta i Hjortnäs på somrarna och som vuxen har han återkommit till Leksandsbygden så ofta han kan. Annars är det Norge som är hemma-adressen.

När tidningen förra sommaren utlyste en namntävling för att döpa vevslupen Gamla Stan som genom Hoff Sven Hedlunds forskning och försorg skänkts till Leksands kommun, hakade Nils Melander på.

- Namnet Vevkulla kanske inte är så originellt, men jag tyckte det passade bra, säger Nils Melander när han står nere vid hamnen i Tällberg.

Meningen var att han skulle vara den första passageraren på premiärturen i våras, men omständigheter har gjort att premiärturen i stället blir den sista för säsongen innan båten ska tas upp på land.

- Det var ju kanon att man inte tagit upp båten än och att vi kunde komma. Dalarna på hösten har jag aldrig upplevt förut, säger Nils förtjust och hjälper hustrun Vigdis ombord på Vevkulla.

Fina fårskinnsplädar ligger som värmande dynor på sittplatserna, vevkullorna Marianne Gustafsson, Kus Karin Nissniss, Dagmar Brizell med hjälpvevare tar plats och Mats Isaksson styr ut från Tällbergs hamn och ut på det stora "Mashavet".

När sällskapet en timme senare kommer i land är de lite frusna om händer och fötter, men genom att själva fått prova på att veva har de hållit värmen uppe i väntan på kaffe och bullar på stranden.

- En mycket behaglig båttur! Jag trodde det skulle vara ryckligare, men det här var nästan behagligare än en roddbåt! lyder Nils Melanders betyg.

Så Vevkulla gav mersmak?

- Det kan man säga. Jag kommer säkert att ta en tur nästa gång vi kommer hit också!

Fakta: Vevkulla

Byggd år 2000 i Stockholm av Marcus Forsell.

Är en exakt kopia av vevsluparna som dalkullorna vevade mellan öarna i Stockholm på 1800-talet. Kan även ha förlaga ritad av Leonardo da Vinci.

Hittad av Hoff Sven Hedlund som forskar i dalkullornas olika herrarbeten.

Skänkt till Leksands kommun år 2007.

Sköts nu om av medlemmarna i Kullföreningen.

Mer läsning

Annons