Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Leksand för arkeologerna

/
  • Mycket Leksand. Arkeologen Eva Carlsson och henner kollegor kommer att mer eller mindre bo i Leksand fram til i höst. Så många arkeologiska undersökningar är det i kommunen. Den här veckan prioriteras området mellan Statoil och vårdcentralen.

Annons

Grävmaskinen ser till att Limåkern delas upp i rutmönster och sedan är det dags för akeologerna att börja sitt arbete.

- Vi får se om vi hittar något mer än avslag, säger Eva Carlsson från Dalarnas Museum som leder utgrävningen tillsammans med två kollegor.

- När avfarten från riksvägen byggdes hittade de en bosättning från äldre stenåldern, men det var på ett område som inte brukats så mycket som den här åkern.

Vid förra grävningen fann man bland annat hyddbottnar som visade på att befolkningen varit fast boende i området. Ett mycket ovanligt fynd från den tiden då de flesta var nomader.

- Sen ska vi också gräva ut området mellan åkern och Statoilmacken fram mot återvinningsstationen. Där kan det finnas fler fynd, men å andra sidan har det området varit en avstjälpningsplats på senare år, så vi får se vad som kommer upp, fortsätter arkeolog Eva Carlsson.

Den här veckan är alltså avsatt för grävningar i området. Sedan väntar en vecka i Rönnäs där en fritidsstugeägare fått erfara att han har två järnframställningsplatser där han vill bygga ut.

- Sedan måste vi sticka emellan med ett jobb vid Hjultorget för Clas Ohlsons del och sedan är det utbyggnaden av Leksands kyrka där vi ska övervaka grävningarna och så Insjön förstås. Först för vägbygget och sedan för bostadsbyggandet i Tunsta.

Det är väldigt mycket Leksand för er arkeologer just nu. Finns det plats för andra utgrävningar?

- Vi har en mindre grävning inbokad i Gagnef och något på g i Borlänge, men fram till semestern och även efter är det Leksand som gäller.

Fotnot: Avslag är de stenbitar som blivit kvar när stenåldersmänniskan försökt slå loss fina stenbitar som sedan använts till vapen och verktyg.

Mer läsning

Annons