Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ballongeffekt på Sammilsdalskolan

/
  • Gränslöst. Eleverna Adrian Lindblad och Anton Frick Kallmin överlämnade på fredagen EU-flaggan till Sammilsdalskolans rektor Torsten Stööph. Till höger Ulla och Brygt Bert Lindgren

Annons

I samband med millennieskiftet sändes ballonger upp i Tällberg och elevkontakter skapades med ungerska Eger. Vidare har högstadieklasser på Sammilsdalskolan i halvannat års tid haft kontakter med elever i tyska Bremen.

Förra månaden var det dags igen. 400 ballonger släpptes upp vid Slottsbacken i samband med avslutningen av tyska brevvänners besök tillsammans med Leksandselever i Stockholm. Ett högtidligt ögonblick med bland andra tyske ambassadören, landshövdning Per Unckel och Leksands kommuns Lasse Nygård. Vid samma tillfälle överlämnades en EU-flagga från EU-kommissionen till vännerna från Leksand.

Igår hamnade den blå flaggan med gula stjärnor i Sammilsdalskolans ägo och på onsdag hissas den för att fira Europadagen. Ulla och Brygt Bert Lindgren har därmed sått ett ytterligare frö till nya generationens vänskap över gränserna.

- Hela idén är väldigt viktig, säger Torsten Stööph. Utbyte med elever i andra länder skapar ringar på vattnet.

För Ulla och Brygt Bert fortsätter det idoga vänskapsarbetet. Ett ballongfynd på Filippinerna utmynnade i internationella kontakter efter inbjudan av Svenska kyrkans ungdom.

I morgon träffar Ulla och Brygt Bert Lindgren nioårige Egon Ebbersten från Täby som hittade en ballong på Skansen dagen efter ballongsläppet på Slottsbacken. Ballongsläppen och fredståget går vidare.

Mer läsning

Annons