Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Är det verkligen värt pengarna?"

/

Under två intensiva timmar i går kväll mötte landstingspolitikerna Leksandsborna i Sveasalen.
Och kvällen visade sig bli: Alla mot socialdemokratiske landstingsrådet Gunnar Barke.

Annons

Omkring 170 personer mötte upp för att lyssna på politikerna och även säga sitt eget hjärtas mening om röntgens vara eller inte vara vid vårdcentralen i Leksand.

Det stod snabbt klart att majoriteten i publiken och bland landstingspolitikerna på podiet Gunnar Barke (S), Lena Reyier (C), Clas Jacobsson (M), Carin Malm (KD), Bengt Thorén (FP), Björn Hammarskjöld (DSP) och Michael Bengts (SD) ville ha kvar röntgen.

Den enda som inte tog offentlig ställning i frågan var socialdemokratiske landstingsrådet Gunnar Barke.

Det pågår en utredning och jag vägrar att fatta ett beslut utan att ha fullständigt beslutsunderlag, ‧meddelade han många gånger under kvällen.

Han gav också tre möjliga beslutsscenarion:

1) Röntgen läggs ner enligt förslag.

2) Röntgen blir en del av Hälsoval och då kostar det 30-40 miljoner att ge alla vårdcentraler utrustning.

3) Vårdcentralerna behåller röntgen och tar in verksamheten i befintlig budget.

Här nedan följer ett axplock av åsikterna och frågeställningarna som Leksandsborna skickade med politikerna i allmänhet och Gunnar Barke i synnerhet.

Hur mycket kostar det egentligen att göra en ny undersökning är det verkligen värt pengarna? undrade Sonia Persson.

Kan röntgen i Mora verkligen ta emot alla om Leksand läggs ner? Måste man inte bygga ut och vad kostar det? frågade Marita Vidin.

Lars-Erik Martins efterlyste framtidsperspektiv i beslutet och Ulf Sundén ville veta direktiven för den nya undersökningen som konsultfirman Helseplan just nu genomför.

Mats Nobelius, en av ägarna av Sommarland, berättade att han redan i dag får ont i magen då vårdcentralen är stängd och parken fylld av besökare.

Varför kan man inte flytta ut röntgen från lasaretten i Mora och Falun till vårdcentralerna i stället? föreslog han.

Rune Joon från Leksandsbröd menade att en nedläggning av röntgen i Leksand är kapitalförstöring för alla parter både patienter, deras arbetsgivare, landstinget och samhället i stort.

Ingemar Bergmark efterlyste ett miljötänk som innefattar hela vår planet arvet till barnbarnen och Rolf Pellas manade landstingspolitikerna till sans och inte handla i panik för att rätta till det stora ekonomiska underskottet.

En av de sista att begära ordet var läkaren Lars Johansson som upplyste om att läkarna i Leksand inte blivit tillfrågade om sina åsikter när det gällde den pågående utredningen.

Jag tycker konsultfirman ska komma hit och titta på plats välkomna! hälsade han.

I april ska landstingsfullmäktige fatta beslut i frågan.

Mer läsning

Annons