Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen, säkrare skolskjuts

/
  • Från och med den 10 januari slipper skolbussen i Ullvi backa för att vända vid skolan - då förlängs turen till Rönnäs i stället.

Säkrare busstrafik för skolbarnen i Ullvi och en extra morgontur från Rönnäs till Leksand.
Det är resultatet av många års kamp av bland andra brukarråd och rektor vid Ullvi skola.

Annons

Varje morgon måste skolbussen från Leksand till Ullvi skola backa bland bilar och föräldrar som lämnar sina barn för att kunna vända för återfärd till Leksand.

Ingen olycka har skett, men det har under åren varit nära flera gånger vittnar personer som DT Falu Kuriren talat med.

Förra veckan gjorde representanter från kommunen, Dalatrafik och Trafikverket en syn vid den befintliga busshållplatsen och efter det har man beslutat om åtgärder.

– Det första som händer när skolan startar efter jullovet är att morgonskolbussen från Leksand släpper av barnen och sedan fortsätter till Rönnäs och vänder där, berättar landsbygdsutvecklare Aarno Magnusson.

– Vi har tittat längs hela vägsträckan men innan Rönnäs finns det ingen plats stor nog för att säkert vända bussarna.

Genom att åka ända till Rönnäs får även resenärerna i byarna längs vägen möjlighet att välja en till morgontur in till Leksand med ankomst i Noret cirka kvart i nio.

– Det känns bra att kunna ge den extra servicen som en bonus, men det viktigaste i den här frågan är säkerheten vid skolan, fortsätter Magnusson.

Under hela vårterminen 2012 kommer bussen att åka extraturen Rönnäs/Leksand.

Sen är tanken att man innan hösten ska ha byggt om busshållplatsen vid Ullvi skola så att bussen på ett säkert sätt kan vända där.

– En konsultfirma håller på att titta på olika förslag som vi ska få ta del av inom kort. Meningen är att bussen ska kunna köra runt på ett säkert sätt, säger Aarno Magnusson.

Vad kostar den extra busslinjen och ombyggnaden av busshållplatsen?

– Jag har inga siffror, men att låta bussen ta extrasvängen till Rönnäs kostar inte så mycket och ombyggnaden av busshållplatsen vid skolan delar kommunen med Dalatrafik.

Mer läsning

Annons