Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen avverkning på Morkarlön

/
  • Felsökning. Stefan Blomkvist till vänster och hans farbror Börje Blomkvist försöker lokalisera felet på pråmen (Foto: CHRISTER KLOCKARÅS)
  • Virkestransport. Under hela veckan har pråmen med tung last gått i skytteltrafik mellan Morkarlön och fastlandet (Foto: STEFAN KNUTSSON)

Annons

Efter en del undersökningar kom Stefan och hans farbror Börje på felet.

- Det var ett lager som skurit i pumphuset, säger Stefan. Vi har varit och hämtat reservdelar. På måndag är pråmen igång igen.

Avverkningen på Morkarlön mitt i Österdalälven vid Ål-Kilen har väckt uppståndelse den senaste tiden. Pråmen lastad med skogsmaskin och virke har trafikerat ö och fastland flera gånger om dagen. Totalt rör det sig om en avverkningsyta på 13,7 hektar och den slutgiltiga virkesmängden väntas stanna vid omkring 2 700 kubikmeter.

Stefan Bergkvist är en av tre delägare till Morkarlön.

- En äkta gagnsö mitt i Leksandsmark, skämtar Stefan.

Stefan och Börje berättar att de under flera vintrar hade tänkt avverka på ön för att nyttja isen som överfart. Cirka en meter is fordrades för att bära. De milda vintrarna satte dock stopp för projektet. Till och med någon kall vinterdag hyrdes räddningstjänstens brandspruta för att öka på istjockleken men vad hjälpte det när mildvädret snabbt förvandlade isen till vatten.

Tack vare Värmlandspråmen, med en bärkraft på runt 50-60 ton, kan virkes- och maskintransporterna till fastlandet slutföras. Sedan är markberedningen det enda som återstår.

Mer läsning

Annons