Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mer vildsvin

/

Annons

Byborna i Styrsjöbo är trötta på vildsvinen. Det har befunnit sig i trakterna förr och under måndagen fick ett flertal hushåll sina gräsmattor och rabatter mer eller mindre förstörda.

- Det är en känslig och infekterad fråga att ta upp och vad jag hört ryktesvis så har det förekommit hot mot de som tagit upp frågan i olika byar runt om i kommunen. Därför är man försiktig i den här frågan, säger en av byborna.

- Vi känner till problemet med att vissa blivit hotade och det är synd för de jägare som är seriösa, de får ett skamfilat rykte, säger Staffan Müller.

Staffan tror sig inte veta att någon planerad avskjutning på vildsvinen finns, men menar att jägarna också måste ta ett ansvar och skjuta en del av djuren så att de inte förökar sig explosionsartat.

- Det finns jägare som vill jaga dessa djur och andra som inte vill. Vist har man också hört ryktesvis att djuren under vintern också kan få utfodringar och på så sätt förökar de sig ännu fortare. Det är inte normala kullar som föds då, säger han.

Han menar också att skadorna kan komma att bli miljonbelopp för de jordbrukare och skogsbrukare som utsätts för vildsvinen.

- Vildsvinen har inga naturliga fiender och är orädda djur, när de släpps eller planetras ut för jakt så rubbas ekosystemet. Konsekvenserna blir att andra stammar konkureras ut och det är ett allvarligt problem som utplanterarna ställer till med, säger han.

På länsstyrelsen säger Lena Berg, att det är svårt att ha koll på hur snabbt de förökar sig i länet och att de inte fått någon riktig bild på hur stort problemet kan bli ännu.

- Vildsvin är något som får jagas året om, det enda som inte får skjutas är suggor när de har ungar. Vi vet i nuläget att det förekommit en del vildsvin norr om Falun och runt om i Leksandstrakterna, säger hon.

Mer läsning

Annons