Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut hot mot kulturrosor

/
  • Vårkänslor. Här en del av de 95 besökarna som ville veta mer om den populära blomman
  • Rosvetare. Lars-Åke Gustavsson höll ett mycket intressent föredrag om rosor i ord och bild

Annons

Hela 95 besökare fanns på plats och i arrangörsledet Katrinne Bylund. På plats fanns även Gustavssons allt i allo och medhjälpare Liselotte Dahlin.

Det finns massor av olika rossorter. Det finns rabattrosor som lever i kanske bara fem år. Sedan finns det gamla rossorter som växer och växer i 50-100 år. De gamla kulturrosorna doftar gott och är vackra att se på. Många av de nya rosorna har inte så mycket doft.

Jakten på kulturrosorna går vidare. Säkert finns det många av dem i dalaträdgårdarna. I sommar kommer rosornas antikrunda till Dalarna. 19 juli i Vassbo och dagen efter samlas rosexpertisen i Songs på Karlfeldtsgården i Sjugare.

- Då är det fritt för alla att komma och visa, säger Liselotte Dahlin, som poängterar att rosorna bör vara kända i minst 50 år i växthistorien och att medhavda kvistar med blad och blommor bör vara minst halvmetern långa.

Ibland hittas rosor som man inte vet vad det är. Då finns möjlighet att spåra ursprunget med hjälp av DNA-analys.

- Det finns mycket rosor i Dalarna, konstaterar Liselotte. Dalarna är ett traditionsburet landskap med gamla gårdar. Kulturen finns och man värnar om det man har.

Mer läsning

Annons