Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12 miljoner kan satsas i Granberget

/

De närmaste sex åren föreslås Leksands kommun att investera omkring 12 miljoner kronor i Granbergets skidanläggning.
Annars riskerar anläggningen att tappa i både kvalitet och attraktionskraft.
Kommunstyrelsen ska under våren ta beslut i frågan.

Annons

I mars förra året firade Granbergsbacken 40 år och det har hänt en hel del sedan eldsjälen Helmer Nygårds såg till att slalombacken blev verklighet.

I dag består backen av fem nedfarter - den längsta är 1 100 meter - och alla nås via ett liftsystem som har kapaciteten 2 500 personer i timmen. Snowboardåkarna har en hoppline och lekland, nybörjarna egen lift längst ner i backen där det även finns en pulkabacke.

Lägg därtill restaurang, skidshop, skidskola samt längdskidspår både med elljusbelysning på toppen samt dagspår 13 kilometer.

År 2010 hade anläggningen närmare 29 000 besökare och man räknar med att lika många besökte backen förra året.

Eftersom kommunen driver Granberget får man inte konkurrera med privata slalombackar, men man måste samtidigt se till att folk kommer dit då intäkterna för liftkort står för den största inkomsten till driften av anläggningen.

Därför är de planerade investeringarna, bland annat vattenförsörjningen, viktiga för att säkra skidanläggningens framtid

I den handlingsplan som tagits fram av tjänstemän och som nu ska överlämnas till politikerna i kommunstyrelsen för beslut, sägs bland annat att backen är av stor betydelse för Leksandsborna. Att man inte kan eller ska konkurrera med de stora skidanläggningarna i länet, men ändå vara ett bra turistalternativ.

Vidare lyfts också fram att backen är bas för flera föreningar i kommunen; Leksands slalomklubb, Leksands Snowboard och Freestyleklubb, Siljansnäs Skid- och löparklubb med flera.

I handlingsplanen står också att de olika intressenterna som finns i backen måste samarbeta mer och möta besökarna som en verksamhet, tillexempel när det gäller öppettider.

Mer läsning

Annons