Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand riskerar degradering – även om det inte blir konkurs

Om rekonstruktionen misslyckas och Leksands IF begärs i konkurs tvingas laget byta namn och spela i division 3.
Men degradering hotar runt hörnet även om föreningen når en ackordsuppgörelse.

Dagens beslut i Mora tingsrätt avgör inte den sportsliga framtiden för Leksands IF, just nu serieledare i Hockeyallsvenskan och i praktiken klart för spel i kvalserien med start om en månad.

Ett nej leder sannolikt i förlängningen till en konkurs, men det är en process som i så fall kommer att ta en tid.

– Den konkursförvaltare som tillsätts beslutar om klubben ska fullfölja säsongen, då det kan ge om viktiga intäkter till konkursboet, säger Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

Vid konkurs måste föreningen, enligt Svenska ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser, starta om i lägsta distriktsserie, i Dalarna division 3, och dessutom göra det under annat namn.

– Leksands IF kan då inte heta Leksands IF de närmaste fem åren, berättar Christer Englund.

Vita Hästen startade enligt regeln om i division 4 1996 som Norrköping Hockey och Västerås IK flyttade sin seniorverksamhet till Västerås IK ungdom i division 2 vid en konkurs 2000.

Nu talar dock allt för att rekonstruktören Mats Emthéns ackordsförslag går igenom, att 75 procent av fordringarna (runt 50 miljoner kronor) avskrivs och att Leksands IF därmed bara blir skyldig att återbetala 17–18 miljoner senast den 31 augusti.

I och med att pengarna inte kommer att vara tillbakabetalade den 30 april går dock Leksands IF automatiskt in i ett så kallat kontrollår.

– De måste då upprätta en plan för att säkerställa hur de ska betala ackordslikviden och klara säsongen, berättar Englund.

Om planen inte följs väntar degradering en division till säsongen 2014/15.