Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand krossade Mora

Ett taggat Leksand krossade Mora med 5–0 inför ett fullsatt Globen.
Stor matchhjälte var Jacob Blomqvist vars hattrick i sista perioden frälste serieledaren Leksands alla tusentals fans på plats.

Säsongens fjärde daladerby började bra. Både Mora och Leksand gick på offensiven och spelet böljade fram och tillbaka.

Mora vann skotten i första perioden, men känslan var ändå att Leksand hade de flesta och bästa chanserna.

Efter 11.45 hamnade pucken i mål bakom Moramålvakten Daniel Hansen. Målet underkändes då en liggande Jens Bergenström drev in både puck och Moramålvakt i mål.

Fällningen av Bergenström i momentet innan renderade Moras Kalle Ekelund en utvisning.

Det numerära överläget utnyttjade sedan Leksand genom att göra derbyts första mål genom en fristående Johan Ryno. Som sa så här till Viasat om målet:

– Vi vann tekningen i offensiv zon, spelade bra vid blålinjen genom Kapstad (Kevin) vilket lurade deras målvakt.

– Det är lätt att spela med Kapstad som är en lurig spelare som ingen vet vad han tänker göra, berömde Johan Ryno och utvecklade inför andra perioden:

– Vi är lite slarviga och ger bort pucken för lättvindigt vid båda blålinjerna, så att de kan kontra på oss.

Ett systemfel Leksandsspelarna rättade till inför andra akten. Och nu tog Leksand över matchen helt och släppte sedan aldrig greppet.

Till saken hör också att Mora drabbades av ett mycket tungt avbräck då deras världsstjärna, Anze Kopitar, skadade höger knä i slutet av första perioden och fick utgå. Vad det betyder för Moras offensiv behöver man inte vara någon Einstein för att räkna ut.

Även om Moras tränare, Patric Wener, försökte hålla masken.

– Med Anze borta ur matchen får andra kliva fram – och det har vi många som kan göra, menade Wener.

Närmast ytterligare ett Leksandsmål i andra perioden var Michael Raffl vars frilägesavslutning, med en spelare mindre på isen, tog i stolpen.

Leksand var ett nummer större än Mora. Och utdelningen kom i tredje perioden. Ett äkta hattrick av Jacob Blomqvist, under sista aktens första nio minuter, sänkte allt hopp om poängutdelning för ett tröttkört Mora.

– När jag vaknade i morse pirrade det i hela kroppen. Jag har haft det lite tungt med målskyttet innan men jag sa innan att i dag ska jag göra mål, sa Jacob Blomqvist.

– Men tre mål, det här var grymt stort, bubblade det ur strupen på Blomqvist, innan han avslutade:

– Jag måste få lyfta fram vår målvakt Erik Hanses som höll nollan. Och visade att han är Allsvenskan bästa målvakt.

Matchens sista mål svarade Jens Bergenström för som därmed spikade slutresultatet 0–5.

Mora vann säsongens två första daladerbyn. Nu har Leksand avgått med segern i två senaste bataljerna och återtagit dalatronen.