Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand behöver 25 miljoner

Tegera Arena byggdes som en försäkring för framtiden.

Nu kan den istället sänka Leksands IF – som tvingas till ett lån på 25 miljoner för att klara verksamheten.

– Det är skarpt läge och vi har ingen plan b, säger klubbens vd Anders Doverskog.
Mats Aspemo tillträdde som tillförordnad vd i Leksands IF den 14 september 2010.
Förenigen genomgick en snabb förvandling.
Klubben drog sig ur campingverksamheten vid Leksands Strand, köpte tillbaka ägandet i Tegera Arena och under hösten 2011 bolagiserades verksamheten.
En emission drog in 8 768 000 kronor i aktiekapital.
– Det här ser vi som riskpengar som vi behöver ha i botten. En buffert för sämre tider, då det är bra att ha något att ösa ur, sa Aspemo.
Framtiden var säkrad genom ett så kallat "vingelutrymme".
Ganska precis ett år senare tvingas klubben nu be om hjälp igen.
I går lämnade Leksands IF in en förfrågan till kommunen om en borgen på 25 miljoner, mot en säkerhet och pant i LRF Arena.
– Vi går in med tidigare förluster och jättetuffa år bakom oss. Någonstans har tiden hunnit ikapp oss. Vi måste dra i handbromsen rejält. Vi måste få loss det här rörelsekapitalet för att kunna få en brygga och skapa förutsättningar för föreningen på lång sikt, säger Doverskog.
Och läget är akut.
– Det är ett skarpt läge och vi har ingen plan b. Vi behöver likvida medel och ett rörelsekapital så vi kan fortsätta jobba med de här viktiga frågorna. Kunna utveckla kärnprodukten.
Trots snacket om att allt var ordnat i fjol, nu är det dags att be om externt kapital igen?
– Jag lägger mig inte i vad Mats har sagt, det får ni fråga honom om i så fall. Om han har en åsikt. Jag fokuserar på nuläget och framåt. Jag konstaterar bara svart på vitt att vi befinner oss i den här situationen. Vi ska göra allt som står i vår makt för att reducera kostnader och bli ännu mer effektiva i det jobb vi utför.

Vad har hänt sedan i oktober i fjol?
– Det genomfördes en nyemission och man hade förhoppningar om 20 miljoner, för att få den här rejäla omstarten och få ett kapital att jobba med. Tyvärr så gick man inte i land med det där. Man landade på runt åtta miljoner. Det har vi med oss nu. Sedan har vi mångåriga underskott och den stora frågan är naturligtvis arenafrågan.
Anders Doverskog tillträdde officiellt som vd för Leksands IF 1 juli, men har följt arbetet sedan i februari.
– Såna här processer pågår en tid. Som vd blev jag snabbt inkopplad i de här diskussionerna. Det är varit ett återkommande tema och ämne. Man söker olika typer av lösningar. Både möjliga och omöjliga.

Vad säger du om den förfrågan till kommunen som nu ligger?
– Visst, det är många som reagerar. Jag har all respekt för detta. Det här är att ta ett krafttag om detta nu. Vi pratar långsiktighet och hur vi ska lösa det här. Men vi klarar inte av det själva. Vi behöver hjälp från våra partners, kommun och kreditgivare. Det här är ett samspel. Vi måste sätta oss i samma båt här och ro det här i land.
Den stora kostnaden ligger i driften och underhållet av Tegera Arena.
– Arenan byggdes en gång på en elitseriekalkyl. Man sa redan då att två till tre år, sedan går inte det här. Man tappade 20 miljoner över en natt. Sedan har klubben försökt återskapa de intäkterna på andra sätt, men har inte riktigt lyckats och nu är vi här.
Tanken är att lånet på 25 miljoner ska hjälpa klubben att sänka kostnaderna på sikt och klara de långsiktiga investeringar som krävs.
– Pengarna ska användas till att investera i två betongplattor till isbädden. Det kostar mellan sex till åtta miljoner. Där rinner det ut pengar i dag. Vi har en oekonomisk lösning i en grusbädd. Kvaliteten på vår is ifrågasätts och vi ser i kalkylen på en årlig besparing på en miljon i elförbrukning.

Åtta miljoner säger du, vad gör ni av övriga 17 miljoner?
– Det finns ett behov av eftersatta delar i arenan som man inte har lyckats underhålla på rätt sätt. Vi har ett stort maskineri här med maskiner och pumpar, plus de ytor vi har med lokaler och allt. Vi har företag, vi har loger, vi har olika publika rum. Arenan får inte förfalla.
I maj 2011 gick Leksands kommun, efter stor debatt, med på att öka driftsbidraget med ytterligare en miljon per till klubben.
Ska inte ett driftbidrag från kommunen på 5,5 miljoner per år täcka såna saker?
– Ja, egentligen är det så. Det ska finnas en driftbudget och en underhållsbudget som man planerar och tar ur. Men, det har varit lite si och så med det, ja ...

Men var har pengarna gått då?
– Ja ... Det förstår ju du också? In i rörelsen naturligtvis. Det finns ett eftersatt behov där och det måste vi har respekt för. Det måste vi ta på allvar.
Just nu jobbar klubben stenhårt för att sänka kostnaderna i verksamheten.
Där har den sportsliga varit en tung post tidigare.
– Där har det gjorts ett tufft jobb. Spelarbudgeten har halverats jämfört med hur det såg ut bara för ett par år sedan. Sportsligt mår klubben nu mycket, mycket bättre än vi någonsin gjort.
Nu har turen kommit till övriga delar.
– Vi måste sänka kostnaderna på årsbasis på runt åtta till tio miljoner. Vi kan inte lägga någon luftbudget.
När Leksands IF klubbade att Tegera Arena skulle byggas skänkte kommunen den befintliga ishallen till ett värde av 35 miljoner kronor.
Året efter, 2005, fick klubben ett investeringsbidrag på 15 miljoner.
Tillsammans med aktiekapitalet från i fjol blir det ett värde av nästan 59 miljoner, plus drifbidraget på 5,5 miljoner per år.

Var gör ni av alla pengar?
– Ja, det är en bra fråga. Vi har intäkter i dag i elitbolaget på 45–46 miljoner. Sedan har vi en arena som kostar i drift och kapitalkostnader på 20 miljoner per år. Vi har halverat kostnaderna kring truppen, ändå så räcker det inte till. Det här är inget trolleri, så att säga. Det är bara att börja räkna.

Vad innebär det PR-mässigt att klubben inte kan bära kostnaderna utan tvingas ut och eska pengar?
– Tvingas ut, ja visst ... Vi befinner oss i en verklighet ihop med många idrottsföreningar i Sverige där det är ett tufft klimat. Det finns många klubbar som går med underskott och som har stora problem. Många är i samma situation som oss. Man står med höga fasta kostnader i arenor och en organisation som inte riktigt är anpassad. Det får vi kämpa med allihop och det måste vi också kämpa med.

Men det har varit ganska extremt i Leksands fall?
– Ja, och jag respekterar att folk har åsikter om det här. Det är upp till var och en att värdera vad det här är värt. Den frågan kommer att hamna på politikernas bord bland annat. Det är upp till var och en att värdera.

Vad händer om kommunen inte går med på lösningen?
– Ja,. alltså nu fokuserar vi på det här och det jobb som ligger framför oss. Vi ska ta vårt ansvar, vi ska sänka kostnader, vi ska effektivisera organisationen och vi kommer att se över alla verksamhetsområden inom den här koncernen. Sedan får vi se. Jag har alltså ingen plan b i dag. Når vi inte fram där då får vi ser över nästa steg. Jag har inget bra svar där.

Vad är alternativet, konkurs eller rekonstruktion?
– Det man kan tänka sig är den sportsliga ambitionen. Skulle vi inte klara av att skapa de här utrymmena på sikt, då kan det bli ett faktum att vi får sänka de sportsliga ambitionerna. Vi måste rätta mun efter matsäcken, men var står vi då i arenafrågan då? Hur upplever publik, sponsorer och loge-ägare detta? Min bedömning är att vi ska bibehålla den här ambitionsnivån som vi ligger på. Jag tror att det är alldeles nödvändigt.

Hur kommer det sig att det inte finns en plan b?
– Ja, det finns alltid en plan b. I såna här processer tvingas man alltid bli väldigt kreativ. Den här föreningen har varit väldigt kreativ för att hitta olika typer av lösningar. Skulle det inte bli att kommunen går i borgen, då får vi se över vad föreningen står inför.

Har ni råd att betala ut löner i dag?
– Ja, absolut. Det är klart att vi har det. Det är ingen som inte fått sin lön om det är det du menar.

Hur länge bedömer du att ni kan betala ut löner?
– Vi har en kortsiktig lösning på det. Det är inga problem. Nu inväntar vi beskedet från politikerna. Min personliga bedömning är att vi klarar det här kortsiktigt.

När du säger kortsiktigt, vad menar du då?
– Det är över tid, så att säga. Det är inget akut läge på det viset. Vi kommer att klara av det här likviditetsmässigt över den här säsongen. Men, vi är i behov av de här pengarna. Det råder det ingen tvekan om.
Hos kammarrätten ligger just nu ett ärende som behandlar en tvist mellan skatteverket och Leksands IF avseende upptaxering på arenaavgifter i klubbens fastighetsbolag.
Klubben riskerar en mångmiljonsmäll på runt 4,4 miljoner till att börja med.
– Jag vet att den ligger där, men jag har egentligen ingen kommentar kring det tills vi får ett utfall på det. Den frågan får vi ta när den eventuellt kommer. Jag är inte så insatt så jag vet inte riktigt när det är på gång.

Finns en skattesmäll i åtanke när ni nu vill låna pengar?
– Nej. Det gör det inte. Det är ingen fråga. Sedan kan man bara spekulera. Det blir mest hypotetiskt. Det ligger inte med i det här resonemanget.
Men, ärendet är uppe och handlar om mångmiljonbelopp?
– Ja, men det är ingenting jag vill kommentera. Det är före min tid.

Det är trots allt något du kan ha på ditt bord väldigt snart?
– Ja, det är en sak. Och det finns nog jättemycket jag kan få på mitt bord här. En sak i taget här.
Leksands IF går återigen in i en tuff match, med räds inte diskussionen.
– Det blir naturligtvis en debatt, och det tror jag kan vara bra. Vår utgångspunkt här är att vi vill vara öppna, tydliga och beskriva läget precis som det är. Vi mörkar ingenting. Nu kan vi prata öppet och hitta lösningar. Att det sedan finns människor som tycker det här är uppåt väggarna, med all respekt. Men låt oss ta den debatten då.