Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand ansöker om rekonstruktion

Leksands ekonomi ska räddas genom en rekonstruktion av den allsvenska ishockeyklubben. Fem anställda får sluta.

Just nu pågår en presskonferens i Leksand om att Leksand IF Ishockey AB och Leksand IF Fastighets AB lämnat in en ansökan om rekonstruktion.

– Nu har vi dragit i handbromsen, säger klubbens ordförande Sven Rosén. Vi kommer att minska våra skulder med 50 miljoner kronor.
Ambitionen att nå elitserien har kostat mycket pengar för Leksands IF. Alltför mycket med facit i hand.

Advokat Mats Emthén är utsedd till rekonstruktör. Han ser positivt på klubbens framtid.
– Åtgärdsplanen är bra och nu är det öppna ögon som gäller. Jag ser möjligheter för klubben att skapa en bra plattform att stå på, tidigare har det varit lite "Bambi på hal is", sade Emthén.

I ett pressmeddelande skriver klubben att "rekonstruktionen kommer att minska såväl kostnader som skulder dramatiskt och ge möjlighet att genomföra nödvändiga investeringar för att säkra klubbens framtid."

Hockeyföreningens ekonomi har varit hårt belastad bland annat till följt av investeringar i den nya arenan samt att intäkterna inte varit tillräckliga på grund av spel i allsvenskan och inte i elitserien. Enligt rekonstruktionförslaget beräknas skuldavskrivningar, kostnadsreduceringar och andra besparingar förbättra föreningens resultat med cirka 15 miljoner kronor per år.

"Leksand Hockey tar ansvar för att på bästa möjliga sätt hantera den uppkomna situationen. Som en del av rekonstruktionsarbetet är det beklagligt att behöva meddela att fem medarbetare får lämna sina jobb" säger Sven Rosén, styrelseordförande i Leksand Hockey, i ett pressmeddelande.

"Efter dagens besked så vet jag att spelarna och våra fans är ännu mer motiverade att ta Leksand Hockey till Elitserien!"

Om Leksand inte skulle nå elitserien nästa säsong kommer kostnaden för spelartruppen att bantas från runt 20 miljoner kronor till mellan 13 och 15. Junior- och damverksamheten kommer också att känna av besparingar. Dessutom är fem personer varslade om uppsägning. (TT-DT)

TEXTEN UPPDATERAS