Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leken som blev ett skivbolag

Det började som lek. Nu är det definitivt allvar mellan Sofia Sandén, Anders Nygårds och Ian Carr som nästa vecka släpper album på trions nystartade skivbolag Dalakollektivet Records.
– Att börja jobba med er var som att gå på en första dejt, säger Sofia Sandén till sina medmusikanter.

Annons

De är vana att ha schemat fullt. Violinisten Anders Nygårds med musik till Dalateatern och turnerande med Magnus Uggla, Sofia Sandén som tidigare sjöng i Ranarim med sin solokarriär och folkmusikgitarristen Ian Carr som musiker åt bland annat Kate Rusby. Men för ett par år sedan befann de sig alla i lite av en karriärmässig paus och möttes i musiken.

– Jag minns det så väl. Det var våren 2010 och vi var i samma läge alla tre. Vi hade småbarn och tid att testa något nytt. Jag minns att jag var nervös när jag skulle börja spela med er. Det var som att gå på en första dejt, säger Sofia Sandén.

Mötet blev till en lek som ingen av dem ville vara utan. Utan press och inom räckhåll för varandra, med bara några mil mellan Falun och Leksand där Sofia bor kunde de träffas varje vecka.

– Vi gjorde tvärtom mot vad vi brukar. Annars repar man snabbt ihop ett material för att kunna spela ihop med någon inför en konsert. Nu började vi i andra änden och träffades för att det var kul. Det var en riktig lekstuga, säger Anders Nygårds.

– Vi har verkligen haft tid att gå omvägar med det här materialet, det har fått ta tid och det hörs på skivan, säger Ian Carr.

Till en början hade de inte ens bestämt att de var ett band men efter hand föll bitarna på plats. Allt fler arrangemang tog form, nya tonsättningar blev till och trion bestämde sig för att spela in skivan Tänk om med ungefär hälften traditionella och hälften nykomponerade låtar. Inspelningarna gjordes under några intensiva dagar i Klasgården i Nittsjö.

– Jag gillar att vara i något i några dagar sådär. Att man inte kan åka därifrån. Man spelar, äter middag, får feeling och spelar in lite igen, säger Anders Nygårds som äger Klasgården.

– Jag har svårt att bryta upp när man väl är inne i något. Det är svårt att släppa den där förtrollningen och gå hem till sin familj, säger Sofia Sandén.

I stället för att leta efter skivbolag som ville släppa Tänk om så bestämde sig Sofia, Anders och Ian snart att de själva skulle ge ut albumet. Det var ett beslut som också medförde att de startade nya skivbolaget Dalakollektivet records.

– Vi kände att vi kunde göra så mycket själva, varför gå till ett skivbolag? säger Anders som också förklarar att skivdöden inte har drabbat folkmusiken alls på samma sätt som resten av musikbranschen. Folk köper fortfarande folkmusikskivor efter konserterna, som de alltid har gjort.

– Vi har så mycket erfarenhet, vi kan både spela in, producera och fixa med det praktiska. Det var en aha-upplevelse när vi kände att nu gör vi det själva, säger Sofia.

Dalakollektivet records har redan fått förfrågningar från andra artister som är intresserade av att släppa material hos dem. Och tanken är att så ska ske. Man har slutit avtal med skivbolaget Westpark i Tyskland som också kommer att släppa Tänk om samtidigt som i Sverige. Trion räknar på så sätt med att nå en större publik i bland annat Tyskland, Belgien och Luxemburg och så småningom kunna turnera där. Men först är det dags för Dalaturné.

– Vi har releasefest i Folkmusikens hus i Rättvik den 27:e oktober, sedan blir det Malung, Mora, Wasabryggeriet i Borlänge och Dalateatern efter det, säger Ian Carr.