Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif Liljeroth, Stockholm

Till minnet av skådespelaren Leif Liljeroth.

Annons

I dag ska jag till Stockholm för att fortsätta med skådespelaren Leif Liljeroths memoarer. Det ska bli roligt. Telefonen ringer.

”Leif dog igår”, säger hustrun Lisbeth. De var gifta sedan 60-talet.

Sorg och saknad kommer till mig. Leif och jag har varit vänner inom teatern sedan år 1974. Vi träffades vid Ingmarsspelen. Där gestaltade Leif predikanten Hellgum i många år. Jag minns de roliga premiärfesterna, där Leif bidrog med glad stämning.

Leif Liljeroth föddes i Stockholm år 1924. Han växte upp i Falun, där pappan arbetade vid Bergslaget. Leif fick kontakt med Falu Teaterklubb och Borlänge Experimentteater.

År 1950 styrde Leif kosan mot Stockholm och Gösta Terserus teaterskola. Sin första roll fick Leif hos revykungen Karl Gerhard. Leif sökte sig sedan till Wasa Teater i Finland, där han arbetade under 50-talet, roade krigsinvalider och turnerade. Han kom till Lilla Teatern i Helsingfors, där han spelade med Taina Elg, Finlands Greta Garbo.

”Finland blev mitt andra hemland”, har Leif sagt.

I slutet av 50-talet fick Leif arbete på Uppsala stadsteater. Från sommaren 1959 och framåt kom han att spela i Ingmarsspelen. Nåsfolket tog honom, frun Lisbeth och dottern Cecilia till sina hjärtan.

Leif arbetade som regissör. Jag fick glädjen att vara hans regiassistent. Han lärde mig mycket. I TV-serier såg vi Leif. Mest känd är han för sin roll i Kullamannen.

Vi får tro att Leif mött sina föräldrar och vänner, där de sitter hos Vår Herre i Himmelens storstuga. Leif blev 93 år. Han var en begåvad och trevlig människa.

Per-Ola Björklund, en av Leifs vänner