Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legionella på Ericsson

Tre utbrott av legionellabakterier har inträffat i vattenkylningssystemet på Ericssons kabelfabrik i Falun. Ingen människa har smittats.
Företaget har satt in "biologisk krigföring" för att slå ut bakterierna och håller beredskap att göra det på nytt. Vattnet har bytts ut en gång och släppts ut i Runn.

Legionella är namnet på en bakteriefamilj som bland annat kan orsaka legionärssjuka, en form av lunginflammation

Ericssons kabelfabrik i Falun har ett omfattande kylvattensystem där 280 kubikmeter vatten kyler produktionslinjerna. Tidvis har det uppstått algtillväxt i systemet. Vid tre tillfällen har man konstaterat så höga halter legionellabakterier i kylvattnet, att företaget varit tvungna att bekämpa bakterierna med biologiska motmedel, så kallade biocider.

Ingen anställd har kommit till skada. Företaget har också gjort bedömningen att det inte föreligger någon risk för spridning av legionellabakterier till omgivningen. Detta eftersom kylvattensystemet inte har ett öppet kyltorn,utan är ett slutet system.

Företagshälsan Falun Borlänge har hjälpt till med riskbedömningen som inte är av den graden att företaget bedömt att man behöver anmäla utbrottet till Arbetsmiljöverket.

Däremot är kylvattnet ett större problem. Falu Energi och Vatten, FEV, vägrade ta emot det biocidbehandlade avfallsvattnet vid reningsverket i Främby.

– FEV vill inte ha in biocider i reningsverket då man anser att det finns risk att biofiltret kan skadas. Läget var akut när det behandlade vattnet skulle tas om hand så då tillät vi att det släpptes ut i dagvattnet, säger Hanna Lundin, miljöinspektör i Falu kommun.

Var hamnade det då?

– I Runn. Dagvattenrisken med Runn håller vi på miljöförvaltningen på att bedöma just nu. Ericsson måste göra något för att få stopp på legionellan inne i fabriken för det finns risk för smitta, men det är inte kommunens ansvar utan den tillsynen ligger på Arbetsmiljöverket. Jag förutsätter att Ericsson anmält detta dit, fortsätter Hanna Lundin.

Platschefen på kabelfabriken Fredrik Dahlstedt konstaterar i en anmälan till kommunens miljöförvaltning att man tillsätter biocider då för höga halter konstateras och att denna beredskap finns åtminstone detta år ut:

- Under året kommer vi att göra förändringar i kylvattensystemet och ändra våra underhållsrutiner och utvärdera om detta räcker för att slippa tillämpa några andra bakteriebekämpande metoder, förklarar Fredrik Dahlstedt i anmälan.

Företaget håller på att göra en fullständig genomgång av hela kylsystemet och införande av regelbundna rengöringsrutiner av systemet, som inte var optimerat utan expanderats och byggts ut i takt med fabriken och lett till stillastående vattenfickor.

Kostnaden för översynen beräknas till 1,5 miljoner kronor. Om inte detta löser problemet så går man vidare och utreder rening med klordioxid eller ozon.