Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leevi, Jesse och Olli är en ovanlig trio!

Den 18 oktober förra året fick Cecilia och Peter Karppinen enäggstrillingarna Leevi, Jesse och Olli.
Förstagångsföräldrar som får tre barn på en gång, hur får de ihop vardagen egentligen?
Pralin hälsade på för att ta reda på det.

Annons

Leevi, Jesse och Olli Karppinen tittar storögt på oss när vi kliver in genom dörren hemma i villan i Hanåker, någon mil utanför Hedemora. Tre småttingar med identiska anleten. Leevi är minst och lugnast, Jesse är störst, han är matvraket som bara protesterar när han inte får mat fort nog och Olli är den som klagar mest och ljudligast.

Deras huvuden gungar där de sitter på golvet och kämpar med att hålla balansen. Det är omöjligt att slita blicken från dem.

"Vilken sötchock", utbrister Pralins fotograf Anna.

Familjen väcker uppmärksamhet. När de nyligen besökte Stockholm och vandrade Drottninggatan fram gissar de att det var uppåt hundra personer som fotograferade dem. Någon till och med tog en lång filmsekvens, utan att fråga, vilket Peter och Cecilia upplevde som besvärande.

Cecilia och Peter har själva fortfarande svårt att förstå det hela. Och det är inte svårt att förstå, chansen att få enäggstrillingar är en på 200 miljoner.

– Det räcker att man åker i från dem någon timme så börjar man fortfarande fundera, och så skrattar man för sig själv, säger Peter.

Trillingfödsel är långt ifrån en mjukstart. Så fort det stod klart att Cecilia hade tre foster i magen blev hon och Peter informerade om den stora risken att graviditeten skulle kunna gå fel. Bland annat delade trion på en moderkaka, vilket kan medföra att ett eller två av fostren inte får tillräckligt med näring, i värsta fall räcker näringen inte till alls.

– En läkare sa att om man vill uttrycka det fult så är två delningar av ägget den största missbildning man kan ha.

Cecilia och Peter fick tidigt frågan om att göra selektiv abort, men för dem var det inte ett alternativ. Det fick bära eller brista.

I 25:e graviditetsveckan åkte Cecilia till Falu lasarett för att ta cortisonspruta, det blev början till en lång sjukhusvistelse.

– Trillingfödsel innebär nästan alltid att de föds för tidigt och cortisonet gör att lungorna utvecklas snabbare. När vi åkte hem hade jag sammandragningar varannan minut. Jag tänkte att det inte är så allvarligt, vi åker in dagen efter. Vi gjorde det och efter provtagningar var det bara att stanna kvar.

Cecilia transporterades till Akademiska sjukhuset där hon fick mediciner som skulle bromsa värkarbetet.

– Jag låg där i tre veckor och fick knappt stiga upp och duscha, knappt gå på toa.

Sista veckan i Uppsala hade minstingen Leevi vuxit väldigt lite, när Cecilia åter hamnade på Falu lasarett mätte man därför flödet i navelsträngen varje dag, i vecka 30 började flödet avta, då var det dags.

– Dagen innan fick vi veta att det är dags att plocka ut dem.

Leevi vägde 1 200 gram, Jesse 1 700 gram och Olli 1 500 gram, med tanke på den stora risken under graviditeten blev det full pott. Cecilia som inte mådde bra efter kejsarsnittet fick träffa dem många timmar senare.

– Då låg de där bredvid varandra i sina kuvöser med märkta blå namnlappar, Leevi, Jesse och Ollie.

Även efter hemkomsten behövde trillingarna hjälp med syresättningen. Peter och Cecilia hade fullt upp med matning, blöjbyten, syrgasgrimmor, syrgasflaskor och syrgasmätare. De lärde sig snabbt att hålla sig lugna i situationer som skulle skrämma slag på vilken nybliven förälder som helst.

– Leevi som hade problem med magen kunde vara som en liten trasdocka i famnen, säger Peter samtidigt som han tittar på Leevi och frågar "är du pappas pojke" och får ett soligt leende till svar.

Vaknade en av dem på natten och var hungrig, matade de alla tre, även om de andra två inte var så hungriga, annars skulle de inte få göra något annat. I somras började trillingarna sova hela nätter.

Försäkringskassans system är inte anpassat för trillingar. När Peter ansökte om pappadagar fick han bara de tio dagar man får för ett barn.

– När jag ringde och frågade svarade de "du har ju ansökt tre gånger", så jag fick förklara att det gällde tre barn.

En valig dag kan se ut så här. Klockan fem på morgonen vaknar trillingarna i sina sängar.

– Vi tar över dem till vår säng, de brukar somna om. Vid sjutiden stiger jag upp och gör i ordning en "häxbrygd" med alla mediciner. Sedan kan de somna om vid nio, jag tar hand om den "besvärligaste" så att Cecilia får sova i kapp, hon har större sömnbehov.

Förmiddagen är det lek i huset innan det serveras lunch vid elvatiden. Efter lunchen är det dags för en sovstund. Oftast tar familjen en promenad innan det är dags för mellanmål vid halvtretiden och mer lek. Cecilia och Peter försöker hålla rutinen att barnen ska somna kring klockan sex.

– Peter gör mer än mig på dagarna, skulle jag inte ha en sådan bra man skulle jag bryta i hop.

Peter ler åt detta och svarar:

– Jag är kontrollfreak.

Peter och Cecilia har varit föräldralediga tillsammans med barnen i ett år nu, något annat skulle inte ha gått. Den 1 november börjar Peter jobba igen.

– Ja du, säger Cecilia och skrattar till, både kul och jobbigt. För det mesta går det bra men när de väl kommer till den där punkten då alla är ledsna och grinar då känner man sig väldigt otillräcklig, man försöker trösta allihopa.

Hedemora kommun ger familjen stöd med en barnflicka åtta timmar per vecka.

– Nu när Peter börjar jobba diskuterar kommunen om vi ska få mer tid.

Framtiden har de inte hunnit tänka på så mycket.

– Jag ska gå hemma några månader till sedan blir det förskola för pojkarna. Det är synd att det inte finns vårdnadsbidrag att få i kommunen då hade jag kunnat gå hemma lite längre. Trycket på barnomsorg i Hedemora är inte så högt så det finns plats på förskolan. Lite synd, eftersom de är för tidigt födda så är de lite extra känsliga för inflammationer, säger Cecilia.

Som utomstående kan man inte låta bli att tänka på tre tonåriga trillingar, mycket mjölk lär gå åt...och tre mopeder, tre av allt.

– Lek & baby i Hedemora har varit jättevänliga och sponsrat oss medfina leksaker och bra priser på barnstolar