Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningen har tappat greppet

Nyligen meddelade Högskolans rektor att hon nu initierat en utredning om hur Högskolan Dalarnas verksamhet i Borlänge ska kunna läggas ner och flyttas till Falun. Den som vill förstå logiken kring detta måste först våga se att det handlar om hur den nuvarande högskoleledningen vill rädda sig från ett ekonomiskt haveri och ett missmatchat utbildningsutbud som de själva är kreatörer av. För några år sedan fattades beslut om att Falun skulle vara huvudort för högskolans verksamhet trots att den campusförlagda verksamheten där var mindre än den i Borlänge. Tydliga skäl saknades för detta. Däremot krattade det manegen för ett skrytbygge av sällan skådat slag. Det nya högskolebiblioteket i Falun, som kostade över 100 miljoner att uppföra. Bygget av biblioteket påhejades av personer engagerade i Skid VM-satsningen som samtidigt att på dubbla stolar i förhållande till Högskolan. Som av en händelse kom biblioteket att lånas ut till Skid-VM organisationen under hela VM. Och vips hade man fått ett fint presscenter som högskolan nu har att betala dyrt för under lång tid. Problemet med biblioteket är två.

1. Det är, ställt i relation till det totala antalet studenter vid högskolan närmast folktomt. Det beror på att den överväldigande majoriteten av studenterna vid högskolan i Falun aldrig har satt sin fot där eftersom de studerar på distans. I Borlänge är relationen mellan distans och campusförlagd verksamhet en annan.

2. Biblioteket riskerar på grund av sina kostnader att bli den trojanska häst som tränger ut alla andra ambitioner Högskolan borde ha som regional aktör. Det ligger nära till hands att tro att även högskoleledningen nu sent om sider upptäckt detta och försöker kamma över sina misstag med att lägga ner verksamheten i Borlänge för att spara pengar.

Vidare har högskolan Dalarna under nuvarande ledning tappat kompassen för vad som borde vara en regional högskolas uppdrag, nämligen att kompetensförsörja den regionala arbetsmarknaden och sörja för en rimlig akademisk miljö även utanför storstäderna. Detta har traditionellt varit Borlänges paradgren i högskoleverksamheten. Här har vi campusförlagda utbildningar för besöksnäringen och den tunga industrin. Kort sagt, basnäringar för Dalarna. Denna verksamhet har satts på mer av undantag medan den nuvarande ledningen har lagt all energi på att starta fler och mer ovidkommande distansutbildningar. Låt oss exemplifiera med ett axplock av Högskolan Dalarnas kursutbud på distans:

Mänskliga rättigheter och demokrati söder om Sahara.

Modern Afrikansk litteratur ur ett historiskt perspektiv

Samtida irländsk skönlitteratur

Irland i film och drama

Detta vittnar om en högskola som tappat kompassen för sitt uppdrag och som hellre tillhandahåller utbildningar utifrån den kompetens man råkar ha i lärarkåren än vad som efterfrågas av den lokala arbetsmarknaden. Genom en nedläggning av den campusförlagda utbildningen i Borlänge skulle högskolan ta ytterligare ett steg mot att undergräva sitt eget existensberättigande. Låt oss i stället upprätta en färdriktning som leder mot en regional högskola med bättre förankring och mer campusförlagd utbildning. Nuvarande ledning har hittills visat sig vara det största hindret mot just detta. Låt oss därför hoppas att man skrotar den nu föreslagna flytten och börjar fokusera på att utveckla den campusförlagda utbildning som finns.

Carl-Oskar Bohlin (M) Riksdagsledamot på dalabänken

Agneta Nyvall (M) oppositionsråd Borlänge

Ulrik Bergman (M) Ordförande Moderaterna i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel