Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningen bör se upp

Kommunfullmäktige har avsatt 80 miljoner kr för skid-VM. Diverse projektbolag har bildats för att se till att Skid-VM kan genomföras. ´ Falu kommuns kommunalråd sitter som ordförande i projektbolagen. Som ordförande i projektbolagen kan VD och ordförande teckna avtal som ryms inom vad som föreskrivs i bolagsordningen. Avtal som tecknas av ordförande/ kommunalrådet binder kommunen att stå för kostnader enligt avtalet. 

Upplägget innebär att Falu kommun kan tvingas stå för större kostnaderna än vad som kommunfullmäktige beslutat. Det som återstår för kommunfullmäktige är att acceptera kostnaderna eller att sätta aktuellt projektbolaget i konkurs.

Falu kommuns andel i Dala Kraft är sålt utan föreskrivet beslut i kommunfullmäktige. Kommunalrådet motiverar genomförd försäljning med att det inte fanns tid för formell hantering. Tecknas avtal som inte ryms inom kommunens regelverk till exempel genom projektbolag eller som vid försäljning av DalaKraft bör/ska avtalen innehålla förbehåll om godkännande i kommunfullmäktige. Är kommunalrådet säker på att frågan godkänns i fullmäktige är förbehållet inget problem för någon avtalspart.

Ett skäl att utelämna förbehållet är osäkerhet om hur en behandling i fullmäktige skulle utfalla, och eller hur den allmänna opinionen skulle reagera på frågan när/om den kommer upp.  Då kan det kännas rationellt att undvika diskussionen genom att säkerställa att partitpiskor kan användas för att fastställa gjorda avtal.

Förändringar i kommunalt bolags uppgift även om tillfällig ska redovisas och motiveras. Avtal som påverkar kommunen, vare sig de är skriftliga eller muntliga, skall redovisas. Avtal som innehåller åtaganden för kommunen skall hanteras inom regelverket.

Kommunalrådens agerande ligger på gränsen till trolöshet mot huvudman. Agerandet gränsar till maktmissbruk

Öppet samhälle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare