Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leder tillväxt till gråt?

Nina Björk hade en tid väldigt jobbiga lämningar på dagis. Björk gjorde kanske som jag - stålsatte sig, tänkte att gråten går över om några veckor, intalade sig att man ju vet att personalen är duktig och de pedagogiska förhållandena goda (när jag egentligen bara vill springa tillbaka och krama gossen).

Men hon började också fundera och skrev en av 00-talets mest omdebatterade artiklar, med en grundläggande kritik mot marknadsekonomi.

Storleken på vår dagliga produktion av varor och tjänster vilar på att vi alla förtränger ett ljud. Ljudet av ett barn som lämnas.

Kapitalismen som ekonomiskt system, menar Björk, är emot den mänskliga naturen. Kapitalismen är i konflikt med planetens miljö också, anser hon. Människan vill ha gemenskap, närhet, sex, kärlek och kanaliserar detta till konsumtion, ofta utlöst av banal reklam.

Björk är aktuell med en ny systemkritisk bok (se kultursidorna). Hon har sagt att hon inte har några lösningar, men tar sig rätten att framföra kritiken. Det är förstås bra - kritik har ett egenvärde.

Men hon har faktiskt också förordat exempelvis en allmän standardsänkning, lika lön för olika arbete och förbud för småbarnspappor att jobba mer än sex timmar om dagen.

Björk har förstås fel, i exempelvis i den marxistiska grundtesen att exploateringen av dem som saknar kapital ständigt förvärras. Tillväxt i kombination med fackföreningar och fördelningspolitik har kraftigt ökat både standard och livskvalitet för lönearbetarna. Också länder dit kapitalismen kommit senare, har sett kraftiga höjningar av levnadsstandarden äga rum.

För sådan är kapitalismen.

Tillväxt ger handlingsfrihet i människors plånböcker och resurser till universitet som kan avlöna forskare som Nina Björk.

Inget axiom stipulerar ett samband mellan tillväxt och sämre miljö. Tjänsters ökande andel av BNP har ett mycket litet miljöpåverkande inslag. Miljöskatter, prissättning av allmänna nyttigheter och handel med utsläppsrätter är incitament som driver på både tillväxt och miljöhänsyn.

Vi välkomnar en utveckling där konsumenterna, likt Nina Björk, ställer kritiska frågor om produktionsbetingelserna för varor och tjänster. För tillväxt är önskvärd.

Världen har prövat socialistiska system. Resultatet har alltid blivit fattigdom och miljöförstöring.