Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ymnighetshornet Sida

Annons

Sida har svårt att göra av med alla biståndspengar. Det är den enkla förklaringen till att svenska jazzmusiker får åka på turné för pengar som ska gå till att bekämpa fattigdomen i världen.

I går berättade Sveriges Radios ekoredaktion att biståndspengar bland annat bekostat en jazzturné i Sydafrika, en uppsättning på Stockholms stadsteater, en dansföreställningar och en filmfestival i Sverige.

Enligt riksdagen ska allt bistånd från Sverige genomsyras av idén att hjälpa fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Frågan är hur de fattiga i Sydafrikas kåkstäder får det bättre av att svenska jazzmusiker får möjlighet att visa upp sig på en stor jazzfestival i Kapstaden. Det hade såväl biståndsminister Carin Jämtin som Sidas generaldirektör Maria Norrfalk betydande problem att svara på i går.

Sida har också satt i gång en utvärdering av det som kallas kulturbiståndet. Fattigdomsperspektivet skulle kunna lyftas fram bättre än vad det gör i exempelvis samarbetet med Sydafrika, tror Maria Norrfalk.

Samtidigt är det uppenbart att när kranen skruvas åt för de ordinarie kulturanslagen finns biståndsbudgeten som en tänkbar finansieringskälla för de kulturarbetare som är lite kreativa och vet hur valserna går.

Och samma synsätt finns hos regeringen. Det aktuella utbytet med Sydafrika är resultatet av ett avtal som regeringen slutit med den sydafrikanska. Det visar hur regeringen ser på biståndsbudgeten.

När det inte finns pengar någon annanstans så kan man alltid vända sig till Sida. Tack vare att biståndsanslaget är kopplat till utvecklingen av bruttonationalinkomsten (BNI) är Sida den enda myndigheten som kan vara säker på att anslagen ökar varje år. Internt sägs varje anställd ha ett mål för hur mycket de måste sätta sprätt på varje år, som dessutom är svårt att uppnå.

Det är klart att det under sådana villkor är frestande att bistånd blir ett väldigt vitt begrepp som ibland gynnar främst svenska intressen.

Det skulle möjligen vara okej om regering och myndigheter deklarerade öppet vad som i själva verket pågår. Men att låtsas att alla pengarna går till fattigdomsbekämpning är hyckleri.

Anders Jonsson

Mer läsning

Annons