Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vresiga vulkaner och jakt i flock

Annons

I veckan lyssnade jag på radioprogrammet Naturbruk. Där intervjuades en man i mörkaste Småland. Han var noga med att spara energi. Han kör en elbil som kan gå 40 kilometer på en laddning och han värmer sitt hus med flis.

Men hans motiv har inte ett dugg med växthuseffekten och klimatförändringen att göra. Han anser att problemet med våra utsläpp kommer att lösas med automatik. Oljan kommer nämligen att ta slut och därmed också huvuddelen av människans bidrag till växthuseffekten. Sic!

Under den gångna veckan har jag fått många synpunkter. Geologen Karin Eriksson i Hedemora har hört av sig. Hon bidrar med siffror och uppgifter som få tänkt på, förutom en geolog förstås:

Det pågår ständigt mellan 50 och 100 vulkanutbrott på jorden.

Hela hösten har Etna i Italien varit aktiv. Man har beräknat att Etna under de senaste 400 åren släppt ut 200 miljarder ton koldioxid (200000000000). I genomsnitt alltså 500000000 ton per år, det vill säga tio gånger mer än vad Sverige släpper ut per år. Under perioder då Etna är i viloläge släpper den ändå ut 25 procent av vad Sverige släpper ut per år!

Kilauea på Hawaii har haft utbrott kontinuerligt sedan januari 1983, med bara en veckas uppehåll.

Pinatubo är en vulkan på ön Luzon i Filippinerna. Den hade ett kraftigt utbrott 1991 (ett av 1900-talets kraftigaste) som medförde stora utsläpp av svaveldioxid vilket påverkade solstrålningen och därmed klimatet över stora delar av jorden. (Uppgifterna från Wikipedia).

Karin Eriksson berättar att vulkanen vid Pinatubos utbrott 1991 släppte ifrån sig 100 gånger mer än Sverige gör, per dygn.

Det handlar alltså om naturfenomen som vi inte kan styra. Några siffror från vulkanutbrott i historisk tid finns inte. Hur stora utsläpp orsakade exempelvis vid Vesuvius utbrott den 24 augusti år 79 efter Kristus då Pompeiji dränktes i lava?

Bo Andersson i Borlänge har skickat följande tankeväckare:

"Det finns en flocktendens hos miljöaktivister precis som hos journalister, och den trend som för tillfället är inne, följs okritiskt av alltför många. På den tiden när jag var aktiv som lärare träffade jag ofta på en starkt förenklad miljösyn bland mina elever.

De trodde att Õnaturens jämviktÕ var ett idealiskt tillstånd som inte förändrades om inte någon skadegörare saboterade det. Samma tankegång fann jag också hos miljöaktivisterna. Och som skadegöraren, miljöboven, var människan, i synnerhet kulturmänniskan, och i allra största synnerhet industrikapitalisten, självskriven.

Därav kopplingen mellan miljöengagemang och ett vurmande för primitiv livsföring, Õåtergång till naturenÕ, med kopplingar till naiva socialistiska idéer. Men det existerar inget stillastående idealtillstånd i naturen. Naturens jämvikt är en dynamisk jämvikt, inte en statisk.

Den dynamiska jämvikten är ett pendlande kring ett medelvärde, ett pendlande som ibland kan vara alldeles förfärligt vilt.

Elefantflocken som driver omkring genom djungeln trampar ner mycket mer av växtligheten än den äter upp, och återvänder inte gärna till samma betesmark samma år, men med tiden har växtligheten återhämtat sig, så att elefanterna kan komma klampande på nytt."

Debatten går vidare. Kom gärna med synpunkter!

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons