Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryssland hotar inför valet

Annons

den 2 mars 2006

De vitryska gästerna berättade öppenhjärtigt om hur regimen hela tiden försöker stoppa deras tidningsutgivning till förmån för de statliga tidningarna, som beskriver verkligheten på ett sätt som aldrig misshagar president Alexander Lukasjenka.

Nu anklagar de statliga vitryska medierna bland annat svenska Sida för att bedriva omstörtande verksamhet mot Vitryssland.

Det har fått biståndsminister Carin Jämtin att sammankalla riksdagspartierna och de svenska organisationer som verkar i Vitryssland.

Efter konsultationerna hävdar biståndsministern att Sveriges engagemang i Vitryssland ska fortsätta och att det bästa sättet att möta den här typen av förtäckta hot är att visa öppenhet och fortsätta kontakterna med vitryska organisationer.

Det finns anledning att applådera biståndsministerns inställning eftersom det också på europeisk nivå börjar hända saker som är till fördel för utveckling i Vitryssland.

I dagarna har nämligen EU beslutat att ge stöd till Polenbaserade radiostationer som ska ge oberoende information på vitryska.

Det sker framför allt med tanke på presidentvalet den 19 mars och som en motvikt till Lukasjenkas maning till sina medborgare om att visa vaksamhet mot vad han kallar "västinspirerade lögner och våld".

Det är utmärkt att både Sverige och övriga Europa engageras för vad som händer i Vitryssland.

Med det som skedde i Ukraina i färskt minne, vet vi att omvärldens reaktioner har en enormt stor betydelse för dem som i det egna landet kämpar för bättre levnadsvillkor och en ökad demokrati.

Vitryssland, en av de kvarvarande diktaturstaterna efter Sovjetunionens sönderfall, styrs med järnhand av president Lukasjenka. Hans uppdrag och mandat kommer från Ryssland. Inte från medborgarna i Vitryssland.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons