Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnare och förlorare

Annons

I går lämnade partiet sin ekonomiska skuggbudget till riksdagen och som väntat lägger socialdemokraterna stor vikt vid en politik som skulle göra det bättre för långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa, då ersättningsnivåerna i a-kassan och sjukförsäkringen återställs.

Enligt flera oberoende bankekonomer skulle det bli sämre för dem som betalar mycket i förmögenhetsskatt och det skulle också bli sämre för dem som nu har höga taxeringsvärden och som genom s-förslaget går miste om en kraftig sänkning av fastighetsskatten.

Experterna är dessutom osäkra över hur socialdemokraterna vill utforma den fördelningspolitiska fastighetsskatt de talar om i skuggbudgeten. Sannolikt kan man anta att de stora skattesänkningarna som följer av regeringens förslag försvinner med socialdemokraternas upplägg.

Oavsett den kommande debatten i riksdagen blir det förstås den borgerliga ekonomiska politiken som får genomslag i politiken det närmaste året. Skattepolitiken ger inget utrymme för lösningar över blockgränserna.

Mer läsning

Annons