Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinna eller försvinna?

Annons

Statsminister Göran Perssons löfte om nya offentliga jobb i Björkvik i söndags är en droppe i havet för att få ner arbetslösheten.

10 000 nya statliga anställningar och kanske lika många i landstingen och kommunerna förslår inte långt när enbart den öppna arbetslösheten ligger en bra bit över 300 000.

Problemet är att det - trots allt tal om den goda ekonomin - fattas pengar.

I går kunde man i radioekots morgonsändningar höra att Göran Persson "vill använda överskottet i statsbudgeten för att skapa fler statliga jobb". Att en av landets mest kompetenta nyhetsredaktioner släpper igenom en så uppenbar felaktighet säger en hel del om hur förvirrad debatten är just nu.

Det finns nämligen inget överskott i statsbudgeten. Den går tvärtom med underskott. Och kommer att så göra även om de tre-fem miljarder som Göran Persson tecknar in i minskade sjukskrivningskostnader och ökade skatteintäkter skulle få ligga orörda i statskassan.

Om de pengarna används till nya statliga jobb och till ökade statsbidrag till kommuner och landsting så blir budgetunderskottet alltså oförändrat, eller i bästa fall något mindre. Kostnaderna för arbetslösheten kan då minska lite grann och skatteintäkterna kan öka på marginalen.

Men underskott i statsbudgeten och därmed en ökad statsskuld i kronor blir det i alla händelser. Och den stora frågan nu är om regeringen ska våga braka på med ännu större underskott och en riktig stimulans av ekonomin för att få ner arbetslösheten.

Om detta sade Göran Persson ingenting i helgen. Men frestelsen kommer att bli stor inför valet nästa val. I längden kan det bli svårt för socialdemokraterna att stå emot när de borgerliga erbjuder förvärvsavdrag till dem som arbetar.

För att det långsiktigt ska uppstå nya skatteintäkter som kan betala vård, skola och omsorg måste den privata sysselsättningen öka. Den borgerliga linjen är att det därför måste löna sig bättre att arbeta och att skatten på förvärvsarbete vid normala inkomster måste sänkas. Arbetsgivarnas kostnader för att anställa måste också bli lägre enligt oppositionen.

Å andra sidan kan man förstå att regeringen tvekar. Stora budgetunderskott när budskapet annars är att Sverige har urstarka offentliga finanser kan bli mycket svårt att förklara. Allt för många minns vad som hänt när den medicinen tillämpats tidigare. Resultatet har blivit stigande räntor som lagt en död hand på tillväxt och sysselsättning.

Var det något den socialdemokratiska ledningen bestämde sig för efter krisbekämpningen i början av 1990-talet så var det att aldrig mer tvingas skära i det egna samhällsbygget som då. Därför skulle ordning och reda i ekonomin vara överordnat allt annat.

Men om det handlar om att vinna eller försvinna?

"Jag vill inte möta er här nästa år om vi inte lyckas pressa tillbaka arbetslösheten", sade Göran Persson till publiken i Björk- vik.

Om statsministern menar allvar måste nog regeringen göra mer än det som antytts hittills för att han ska kunna hålla liv i sin sommartradition. Eller också har socialdemokraterna tur och den sysselsättningsökning som så gott som alla experter talat om i flera år nu verkligen kommer i gång snabbt.

Annars får Göran Persson kasta in handuken och ställa in nästa års tal.

070-34 935 72

Mer läsning

Annons