Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften en oändlig resurs

Annons

Christer!

Du skriver på ledarsidan den 14 mars om "de allt högljuddare protesterna" mot vindkraft runt om i landet. Den beskrivningen trotsar vår erfarenhet. Idag ser istället de flesta vindkraftverk som positiva företeelser i naturen.

De går i de flesta fall väl att förena med fäbodmiljöer, ostörda områden - och naturreservat. Dessutom har den tekniska utvecklingen gjort vindkraftverken allt tystare.

Brev till ledarsidan: Vindkraften

Tyskland är det land i världen som har mest utbyggd vindkraft. Redan idag har man sju procent av den totala elförsörjningen från vind. Var står Sverige i jämförelse? Ja, vi är inte ens i närheten.

Det har med rätta klagats på Sveriges oförmåga att anpassa lagstiftningen inom vindkraftsområdet. Senaste ändringen, som innebär att man kan uppföra ett tiotal vindkraftverk (= 25 MW) samlat utan prövning i miljödomstol, räcker inte långt om inte också övriga tillståndsgivare förändrar sina råmärken.

Vi tänker främst på kommunernas och länsstyrelsens bedömningar. Senast var det länsstyrelsen i Dalarna som i samband med utpekande av riksintresse för vindkraft gick emot Energimyndighetens anvisningar.

Huvudkriteriet för riksintressen är att medelvinden ska vara 6,5 meter per sekund på 71 meters höjd på ett område om minst 1,5 kvadratkilometer yta, som ligger mer än 400 meter från bostäder och inte ingår i en nationalpark. Resten ska förtecknas vilket alltså inte vår länsstyrelse gjort när man även tagit bort områden som är eller är påtänkta som naturreservat.

Tar vi inte vara på den oändliga resurs som vinden skänker oss och bygger vindkraftsparker där förutsättningarna är bäst, kommer vi aldrig kunna stå upp inför eftervärlden och säga att vi tog klimathotet på allvar.

DAN WESTERBERG (c), kommunalråd i Falun

CARL-ERIK NYSTRÖM (c), ordförande Dalakraft

SVAR DIREKT: Jag har definitivt inget emot att vi satsar på vindkraftverk. Men förminska inte problemet med att få människor att acceptera vindkraftsparker i närmiljön. Då är risken stor att vi får en debatt som påminner om arrangemangen kring mobilmasterna.

CHRISTER GRUHS

Bild. Ren energi. Vindkraften måste bejakas anser Dan Westerberg och Carl-Erik Nyström.

(Da 040507-kj-Hunflen)

Mer läsning

Annons