Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villfarelser om Darwin i USA

Annons

I USA pågår just nu en strid som de flesta antagligen trodde var avgjord för länge sedan. Den väcker både olustkänslor och förläget fnitter. Det handlar om att stora grupper människor på allvar har börjat ifrågasätta Darwins utvecklingslära, evolutionsteorin, vilken i förenklad korthet går ut på att vi människor härstammar från primitivare varelser.

Svenska Dagbladet uppgav i går att president George W Bush har gjort nya uttalanden som tyder på att han stödjer skolundervisning som i praktiken jämställer andra teorier, exempelvis den kristna legend som kallas skapelseberättelsen, med Darwins teser.

Låt oss hoppas att detta är ett olycksfall i arbetet. Betydelsen av Darwins teorier för människor i jordelivet kan inte nog understrykas. Biologilärare i USA varnar för att landet kommer att bli utskrattat av resten av världen. Landets starka vetenskapliga traditioner kan naturligtvis ta stor skada på sikt. Det amerikanska samhället präglas alltjämt av en stor religiositet, men låt för guds och människornas skull denna fromhet förbli en privatsak. JL

Mer läsning

Annons