Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken vecka för Grycksbo!

Annons

Det känns rätt att slita av sig vinterluvan och uttrycka ett grattis till alla som bor i och vars hjärta klappar för Grycksbo. Tidigare i veckan kom beskedet att bruket fått en seriös köpare och i går såg Daniel Tynell till att Grycksbo och skidåkning blev ett begrepp i stora delar av Europa.

Har brukssamhället någonsin tidigare fått uppleva en framgångsvecka av detta format? Knappast!

Daniel Tynell bytte skidåkarklubb inför den här säsongen. Han gick från grannklubben Falun/Borlänge. Trots ett liv som ensam storåkare i sin nya miljö tackade han för förtroendet med att vinna årets Vasalopp.

Det var också kul att höra Tynell-pojkens entusiasm över allt stöd han fått under den dryga skidturen. På Daniel verkade det som varannan Grycksboinvånare hade parkerat längs spåret för att ge den blivande segraren all tänkbar service.

Det är lätt att det blir överord kring en så stor idrottsprestation som att vinna Vasaloppet. Risken blir inte mindre av att Daniel Tynell är en sällsynt sympatisk kille som det är lätt att tycka om, också vid sidan av skidspåret. Med sina hittills två segrar tillhör han nu de riktigt stora skidåkarlegenderna i Vasaloppet. Han är historisk.

Historiska vingslag har varit ett kännetecken för Gycksbo den senaste veckan. När pappersbruket i torsdags fick klart med ny ägare skedde också ett epokskifte av format. Stora Enso lämnar över ägaransvaret till ett investmentbolag, vars namn, Accent Equity, inte alla Grycksbobor tar i sin mun utan att staka sig.

Namnfrågan har emellertid inget att göra med de anställdas förtroende för den nye ägaren. Säkert finns det tvivlare som känner en viss osäkerhet när investmentbolag går in som ägare i företag som ska axla ansvaret för hela bygdens framtid och överlevnad.

Men jag tror vi gör rätt i att lita på dem som skött affären och ägarens övertygande sätt att förklara ambitionerna inför framtiden. Det faktum att Lennart Westman får fortsätta som vd på bruket är en av flera indikationer på att både anställda, orten Grycksbo och Falu kommun är de långsiktiga vinnarna.

Med tanke på hur ändrade industristrukturer slagit till mot andra bruksorter i landet, är det en fröjd att få glädjas med det som hänt i Grycksbo.

ANDERS ISAKSSON, SAMHÄLLSDEBATTÖR, I EN ARTIKEL I DAGENS NYHETER CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons