Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att rovdjuren debatteras

Annons

På väg till jobbet i går morse lyssnade jag till en intervju i dalaradion med Annelie Sjölander-Lindqvist, forskare vid Centrum för forskning om offentlig sektor, Cefos, i Göteborg.

Det hon sade i intervjun gjorde mig så betänksam att jag snabbt såg till att komma över hennes rapport, vilken handlar om lokala perspektiv och uppfattningar om varg och svensk rovdjurspolitik.

I radio påstod Sjölander-Lindqvist att hon ogillar opinionsyttringar som den under trettondagen då uppemot 3000 personer marscherade i Mora i protest mot landets rovdjurspolitik. På samma sätt måste hon ta avstånd från Svenska jägareförbundets samling i Falun i december.

I den 80 sidor långa forskningsrapporten skriver Annelie Sjölander-Lindqvist att hennes informatörer delar uppfattningen att stora informationsmöten inte är några bra mötesarenor eftersom de tenderar att bli ett forum för debatt där frågans polarisering mellan olika grupper får företräde.

Med en sådan inställning tycker jag att forskare Sjölander-Lindqvist och hennes informatörer har missuppfattat den svenska demokratins grundbult-mötesfriheten.

Jag trodde i min enfald att informationsmöten, stora eller små, arrangeras i avsikt att skapa debatt och opinion, och att samhällets företrädare skulle bejaka företeelsen. Men tydligen delar inte alla rovdjursforskare den uppfattningen. Det är beklagligt.

För det är naturligtvis utomordentligt positivt att människor fortfarande tar initiativ och dessutom förmår att få människor att engagera sig. Om det är rovdjur, omarrondering, vägsträckningar eller fiskodlingar som står på dagordningen är faktiskt ointressant. Det är medborgarnas äkta engagemang som imponerar i ett land där vi så ofta hävdar att det inte går att få folk att bry sig.

Säg det politiska parti som skulle beklaga om deras valmöte lockade lika många människor som kom till både jägarförbundets Falumöte och manifestationen i Mora?

Självfallet kan argumentationen vid den här typen av möten bli ensidig, men vi måste, tycker jag, välkomna att människor avstår från tv och finrumssoffan och i stället ger sig ut för att uttrycka en åsikt. Oavsett uppfattning om vargens ställning måste olika åsikter representeras i debatten.

Glöm inte heller att de människor som valt att möta upp i Falun, Mora eller vid andra opinionsmöten inte har vilka "motståndare" som helst. Riksdag, regering, Naturvårdsverket och länsstyrelsen har ansvaret för dagens rovdjurspolitik. De har många talesmän och kvinnor som kan företräda den nuvarande uppfattningen i rovdjursfrågan.

Jag får ofta frågan om rovdjurspoltiken blir ett ämne i valdebatten?

Svaret är enkelt: Hanteringen av våra rovdjur är redan en valfråga. I går föreslog dalamoderaterna att rovdjursfrågan ska bli föremål för folkomröstningar i vissa kommuner och i dag kommer centerledaren Maud Olofsson till Tällberg med budskapet att centern och den borgerliga alliansen lovar att förändra rovdjurspolitiken vid en valvinst i höst.

Så vitt jag kan bedöma finns det just nu en stor parlamentarisk enighet om att ändra lagstiftningen kring rovdjuren. Det är inte bara djur i hägn som ska få ett skydd.

Det torde i varje fall vara avsikten med de politiska initiativ som nu alltmer liknar en tydlig appell till väljarna.

Men ännu är inga beslut fattade.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons