Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigare än partiledningen

Annons

Den gamla sanningen står sig, nämligen att kommunpolitiker oftast har ett högre anseende än sina respektive partiledare i riksdagen. Fackförbundet SKTF, som organiserar tjänstemän i landsting, kommun och kyrka, har frågat 4500 röstberättigade i landets 15 största kommuner om hur de ser på kommunpolitikernas sätt att sköta jobbet.

92 procent svarar att de anser att politikerna gör en viktig insats för samhället. Kommunalråden upplevs som betydligt viktigare än partiledarna Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

Resultatet bekräftar tidigare undersökningar som visat på ett högt förtroende för alla dem som stretar politiskt i kommunerna. En undersökning om länets kommunpolitiker skulle säkert få ett utfall som liknar det som fackförbundet gjort i de större kommunerna.

Gun Drugge (c) i Hedemora och Kurt Podgorski (s) i Malung är två exempel på lokala politiker som åtnjuter högt förtroende i sina respektive kommuner och som säkert kan få röster från andra än sina respektive partisympatisörer.

I SKTF-undersökningen noterar vi också att 54 procent av dem som tänker rösta ännu inte har bestämt sig för vilket parti de tänker ge sin röst i kommunalvalet. Så varken Drugge eller Podgorski kan ta för givet att jobbet finns kvar efter höstens val.

(CG)

Mer läsning

Annons