Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har en ödmjuk inställning"

Annons

Hej Christer!

Förstår inte att Du tycker vår ambition är för hög. Häften vore nog, skriver du, förvånansvärt.

Vi håller på med alla dessa frågor, ger uppgiften till verksamheten att genomföra planerna. Det kanske är ovant för dig att ta del av ett helhetskoncept, att ta itu med besvärliga frågor som måste lösas.

Brev till ledarsidanDina skyddslingar i borgerligheten har bara en åtgärd-låt någon annan göra det. Det blir inte fler läkare i landet för att man privatiserar.

Socialstyrelsen har konstaterat att det fattas distriktsläkare och psykiatriker. Kanske talet om privata utförare borde uttalas med lite mindre bokstäver efter upphandlingsfiaskot i Älvdalen. När villkoren är lika mellan privat och offentligt, vill inte de privata lägga ett bud, varför? Skulle inte de göra det mer kostnadseffektivt?

Den stora frågan för framtiden är hur länssjukvårdens specialistenheter och vårdcentraler och hela närsjukvården ska samverka, dra nytta av varandras erfarenheter och verkligen samarbeta/ samverka kring patienten i hela vårdkedjan.

Vi har en ödmjuk inställning inför utmaningen att skapa en bra hälso- och sjukvård med låga avgifter, tillgänglig för alla. Oppositionen får lika möjligheter till information som oss i majoriteten, vi har uttalat en stor ödmjukhet att lyssna och pröva oppositionens synpunkter för att skapa en konstruktiv politisk anda i landstinget.

På ett sådant sätt skulle den politiska debatten mer handla om de konkreta politiska skillnaderna som finns mellan blocken. Valresultatet skapade en bräcklig situation. Det första var när Ken Swedenborg inte kom överens med de andra två i Sjukvårdspartiet och alliansen förlorade majoriteten.

Även nu är det bräckligt, men i sak råder det stort samförstånd i hela majoriteten att satsa offensivt på sjukvården och inte vidta några äventyrligheter. Varför denna negativa hållning, Christer?

Svar direkt: Misstron, Lars-Ove Hagberg, är inte kopplad till din, miljöpartiets och socialdemokraternas ambition. Min reaktion är ett resultat av facit från tidigare yviga visioner och önsketänkanden.

Jag tycker också att det är trist att Swedenborg-majoriteten har en så Stalinistisk syn på alternativa sjukvårdsutförare i landstinget. Det finns därför skäl att granska varför den privata vårdgivaren hoppar av i Älvdalen. Jag ska återkomma i den frågan.

Varför inte också redovisa erfarenheterna från Västmanland där de socialistiska partierna varit pådrivande för att få in nya entreprenörer i sjukvården?

I Västmanland drivs 16 vårdcentraler och en röntgenavdelning av andra utförare än landstinget. Det finns säkert en bra förklaring till varför den politiska ledningen i grannlänet väljer en modell som så kategoriskt avfärdas av Lars-Ove Hagberg (v) och den övriga landstingsledningen i Dalarna.CHRISTER GRUHS

LARS-OVE HAGBERG, VICE ORDFÖRANDE I LANDSTINGSSTYRELSEN

Mer läsning

Annons